Ιταλικό δικαστήριο: Ο φοιτητής που βασανίστηκε στην Αίγυπτο μέχρι θανάτου είχε θεωρηθεί Βρετανός κατάσκοπος

«Ηαιγυπτιακή αστυνομία συνέλαβε τον Ιταλό φοιτητή στο Κάιρο επειδή νόμιζε ότι ήταν Βρετανός κατάσκοπος, τον οδήγησε σε μια εγκατάσταση ασφαλείας όπου βασανίστηκε και δολοφονήθηκε», δήλωσε τη Δευτέρα σε δικαστήριο της Ρώμης ένας Ιταλός εισαγγελέας.

Η Ιταλία έχει κατηγορήσει τέσσερις Αιγύπτιους πράκτορες ασφαλείας για την απαγωγή και τη δολοφονία του Τζούλιο Ρετζένι, μεταπτυχιακού φοιτητή στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στο Κάιρο το 2016.

Οι τέσσερις άνδρες δικάζονται ερήμην και δεν απάντησαν ποτέ δημοσίως στις κατηγορίες. Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε κρατική εμπλοκή στην εξαφάνιση και τον θάνατο του φοιτητή Ρετζένι.

«Η συνολική εικόνα που προέκυψε είναι αυτή ενός ιστού που σιγά-σιγά, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2015 και 25 Ιανουαρίου 2016, σφίχτηκε γύρω από τον Ρετζένι από τους κατηγορούμενους», δήλωσε ο εισαγγελέας Σέρτζιο Κολαϊκόκο, απευθυνόμενος στη δεύτερη ακροαματική διαδικασία της δίκης.

Ο νεαρός φοιτητής είχε βρεθεί στο Κάιρο για να ερευνήσει τα ανεξάρτητα συνδικάτα της Αιγύπτου για τη διδακτορική του διατριβή, ένα ευαίσθητο θέμα στο Κάιρο, και είχε συνάψει φιλίες με ανθρώπους που ανέφεραν μυστικά στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας.

«Εξαιτίας αυτής της δραστηριότητας, οι κατηγορούμενοι ήταν λανθασμένα πεπεισμένοι ότι ο Ρετζένι ήταν Άγγλος κατάσκοπος, που στάλθηκε για να δώσει χρηματοδότηση σε συνδικάτα που πρόσκεινται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα», δήλωσε ο Κολαϊκόκο.

Ο εισαγγελέας είπε ότι το θύμα υπέστη «φρικτά βασανιστήρια» κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας και στη συνέχεια θανατώθηκε, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες των βασάνων του θα αποκαλυφθούν σε επόμενη συνεδρίαση.

Συνολικά, η εισαγγελία θέλει να καλέσει 73 μάρτυρες, εκ των οποίων οι 27 ζουν στην Αίγυπτο. Ο Κολαϊκόκο αναγνώρισε ότι η Ιταλία θα χρειαστεί τη συνεργασία της αιγυπτιακής αστυνομίας για να επιδώσει έγγραφα σε αυτή την ομάδα που θα τους λένε ότι πρέπει να εμφανιστούν.

Δεν ήταν σαφές εάν η υπόθεση της κατηγορούσας αρχής θα υπονομευόταν θανάσιμα εάν οι Αιγύπτιοι μάρτυρες δεν κατέθεταν.

Οι Ιταλοί και οι Αιγύπτιοι εισαγγελείς ερεύνησαν αρχικά την υπόθεση από κοινού, αλλά κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα, με την Αίγυπτο να επιρρίπτει την ευθύνη για τη δολοφονία σε μια ομάδα γκάνγκστερ, αφού αρχικά υπέθεσε ότι είχε πεθάνει σε τροχαίο ατύχημα ή σε σεξουαλική επίθεση.

Η υπόθεση έχει επιβαρύνει τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Αιγύπτου, αλλά σε μια ένδειξη ότι οι σχέσεις επανέρχονται στην κανονικότητα, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ταξίδεψε στο Κάιρο την Κυριακή ως μέλος ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας που υπέγραψε μια «στρατηγική εταιρική σχέση» πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με την Αίγυπτο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα