

Τις τελευταίες ώρες αίσθηση προκάλεσε η είδηση μιας πρωτοφανής τηλεφωνικής απάτης με θύματα γνωστά ονόματα της ιταλικής βιομηχανικής σκηνής. Οι δράστες τηλεφωνούσαν τις γραμματείες των επαγγελματιών επικαλούμενα το Ιταλικό Υπουργείο Άμυνας, κάποιες φορές βάζοντας στο τηλέφωνο ένα πρόσωπο που παρουσιαζόταν ως ο Ιταλός ΥπΑμ Γκουίντο Κροσέτο, λέγοντας πως η Ιταλική Κυβέρνηση χρειαζόταν επειγόντως χρήματα για να πληρώσει λύτρα για την απελευθέρωση δημοσιογράφων που βρίσκονταν φυλακισμένοι σε Ιράν ή Συρία.
Πρόκειται για μια απάτη η οποία λαμβάνει χώρα στον απόηχο της πρόσφατης υπόθεσης απελευθέρωσης της Ιταλίδας δημοσιογράφου Τσετσίλια Σάλα από τις φυλακές της Τεχεράνης. Οι δράστες ζητούσαν την καταβολή του χρηματικού ποσού – έως και 1 εκ. Ευρώ ανά κατάθεση – σε τραπεζικό λογαριασμό στο Χονγκ Κονγκ, ενώ μιλούσαν για επιστροφή του ποσού στους επιχειρηματίες μέσω της Τράπεζας της Ιταλίας.
Το θέμα άρχισε να παίρνει διαστάσεις απάτης όταν ένας ο επιχειρηματίας στον τομέα των όπλων, ο Πιέτρο Γκουσάλι Μπερέτα, επικεφαλής της ομώνυμης Beretta και φίλος του ΥπΑμ, καλεί τον Υπουργό και των ρωτάει διαβεβαιώσεις αφού η γραμματεία του δέχτηκε, από την υποτιθέμενη γραμματεία του Υπουργού, αίτημα να έχει τον προσωπικό αριθμό τηλεφώνου του υπουργού.
Λίγο αργότερα, και όπως εξήγησε ο ίδιος ο Υπ. Κροσέτο σε ανάρτηση στο X, άλλα παρόμοια τηλεφωνήματα έφτασαν στην αντίληψή του. Ένα ιδιαίτερα τονίζει πως δέχτηκε τηλεφώνημα από τον ίδιο τον υπουργό, αλλά και από έναν στρατηγό. Έτσι λοιπόν, μέσα σε λίγες ώρες ο ΥπΑμ και δύο επιχειρηματίες προέβησαν σε μηνύσεις.
Η εισαγγελία του Μιλάνου άνοιξε φάκελο για διάπραξη διακεκριμένης απάτης. Ο Ιταλικός Τύπος κάνει λόγο για φίλτρο των γραμματειών που πράγματι έπραξε ως ασπίδα προστασίας για τους περισσότερους, και συγκεκριμένα η La Repubblica μιλά για “τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα για την οικοδόμηση ενός πειστικού κάστρου ψεύδους”.
Θύματα της απάτης είναι τουλάχιστον δέκα μεγάλοι επιχειρηματίες. Μεγαλύτερο θύμα της υπόθεσης είναι ο ιστορικός πρόεδρος της Ίντερ, Μάσιμο Μοράτι, γνωστός φιλάνθρωπος αλλά και επιχειρηματίας στον πετρελαϊκό τομέα, και που έπεσε στην παγίδα εφόσον προέβη σε δύο μεγάλα τραπεζικά εμβάσματα. Μάλιστα ο Μοράτι φαίνεται να δέχτηκε άλλα τηλεφωνήματα διάφορες ημέρες αφού κατέθεση τη μήνυσή του.
Τα άλλα ονόματα που εμπλέκονται, εκτός από τον προαναφερόμενο Μπερέτα – γνωστός οπλοκατασκευαστής και ανάδοχος της προμήθειας όπλων για τον Ιταλικό Στρατό – είναι, μεταξύ άλλων, ο ιδρυτής και πρόεδρος της Tod’s, Ντιέγκο Ντελα Βάλε, ο ΔΣ της Pirelli, Μάρκο Τρονκέτι Προβέρα, και ο Πατρίτσιο Μπερτέλι, πρόεδρος του οίκου μόδας Prada.
Σχετικά Νέα
Ουκρανία: Αναφέρει πως αποκάλυψε ουγγρικό δίκτυο κατασκοπείας
Η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας SBU ανακοίνωσε σήμερα ότι αποκάλυψε δίκτυο κατασκόπων που διαχειριζόταν το.
Σουηδία: Βλάβη στο μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της χώρας – Η σοβαρότερη της τελευταίας 5ετίας
Η βλάβη στον πυρηνικό σταθμό του Oskarshamn, τον μεγαλύτερο της Σουηδίας, χαρακτηρίζεται ως η.
Συμφωνία Τραμπ–Στάρμερ με αστερίσκους: Μειώσεις δασμών, αλλά χωρίς πλήρη ελευθερία στο εμπόριο
Οπρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσαν την Πέμπτη μια περιορισμένη διμερή εμπορική συμφωνία,.
Πούτιν: Γιορτάζει με μεγαλοπρέπεια την 9η Μαΐου, αλλά χωρίς εκεχειρία στο μέτωπο
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να εκφωνήσει σήμερα λόγο ενώπιον των ρωσικών στρατευμάτων και των.