Ιταλία: Προς κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Κόντε

Στο πρόσωπο του Τζουζέπε Κόντε για την πρωθυπουργία της Ιταλίας φαίνεται πως συμφώνησαν το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα, με μία κυβέρνηση συνεργασίας να είναι πλέον πολύ πιθανή.

Όπως υποστήριξε σήμερα το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας, δεν υπάρχουν βέτο για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Κόντε.

Ο Κόντε, ο οποίος δεν ανήκει σε κανένα κόμμα αλλά πρόσκειται στο Κίνημα των 5 Αστέρων, παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα, κήρυξε την διάλυση του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού και ζήτησε πρόωρες εκλογές.

Σημειώνεται, ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων είχε σταματήσει μέχρι νεοτέρας τις συνομιλίες με το Δημοκρατικό Κόμμα, μέχρι νεωτέρας, έως ότου δεσμευτεί ότι αποδέχεται την παραμονή του Κόντε στην πρωθυπουργία.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων επανήλθε με νέα δήλωση, σύμφωνα με την οποία οι συνομιλίες συνεχίζονται, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα δείχνει διατεθειμένο να αποδεχθεί την παραμονή του Κόντε στην πρωθυπουργία.

«Αποφασίσαμε να συμφωνήσουμε για πρωθυπουργό στον Κόντε, γιατί αυτό ήθελαν οι Πέντε Αστέρες» δήλωσε ο Νικόλα Τζίνγκαρέτι.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος και ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Ντι Μάιο, θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα,όπου αναμένεται να στηρίξουν έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό με επικεφαλής τον Κόντε.

Βάσει αυτού του σεναρίου, ο Ματαρέλα θα καλέσει τον Κόντε στο προεδρικό μέγαρο αργά σήμερα ή νωρίς αύριο, για να του δώσει εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγή από το γραφείο του προέδρου.

Τα «αγκάθια»

Παρά το πρώτο βήμα που έκαναν τα δύο παραδοσιακά αντίπαλα κόμματα, οι διαφωνίες παραμένουν πολλές.

Μεγάλο αγκάθι είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, με την κεντροαριστερά να ζητεί την άμεση κατάργηση των σκληρών μέτρων του Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα.
Το Κίνημα των 5 Αστέρων απαιτεί επίσης την περικοπή 345 βουλευτών και γερουσιαστών.

Το Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να συμφωνήσει σε αυτό μόνο υπό το πλαίσιο μίας ευρύτερης συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Τα δύο μέρη έχουν επίσης διαφορές όσον αφορά τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2020, ο οποίος θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες για το έλλειμμα της Ε.Ε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα