Ιταλία: Πώς θα κατανεμηθούν οι μετανάστες που διέσωσε το Ocean Viking

Η κίνηση της Ιταλίας να επιτρέψει στο πλοίο, Ocean Viking, να αποβιβάσει τους μετανάστες, σηματοδοτεί μια αλλαγή προσέγγισης του μεταναστευτικού από την ιταλική κυβέρνηση, μετά το νέο κυβερνητικό σχήμα της νέας συμμαχίας που ανέλαβε καθήκοντα την Τρίτη.

Σημειώνεται, ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν αρχικά από το Ocean Viking σε ένα ακτοπλοϊκό σκάφος στο λιμάνι του μικρού νησιού Λαμπεντούζα, προτού μεταβούν στην ξηρά, όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημερώσεις.

Ενώ ο τέως υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini απείλησε ότι θα αποκλείσει την πρόσβαση σε φιλανθρωπικά σκάφη μεταναστών στην χώρα του, μετέδωσε το ANSA.

Σημειώνεται, ότι ο ηγέτης της άκρας δεξιάς και πρώην σύμμαχος του Di Maio, αποχώρησε από το συνασπισμό με το κόμμα πέντε αστέρων, τον προηγούμενο μήνα, σε μία προσπάθεια του να διεξαχθούν νέες εκλογές, μιας και τα δημοκοπικά νούμερα τον δείχνανε πολύ ψηλά .

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio δήλωσε στην ιταλική τηλεόραση ότι «το ασφαλές λιμάνι για τους μετανάστες ανατέθηκε επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε με το αίτημά μας να αναλάβουμε το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών».

Αλλά αυτό δεν σημείωσε επιστροφή σε μια πολιτική ανοιχτών λιμένων, πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, τόνισε: «Πρέπει να είναι σαφές ότι, όπως και στο παρελθόν με την προηγούμενη κυβέρνηση, ο στόχος μας ήταν να διασφαλίσουμε ότι οι μετανάστες που έφθαναν στην Ιταλία θα αναδιανεμηθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κρίστοφερ Καστανέρ, μας ενημέρωσε με tweet το Σάββατο ότι έχει επιτευχθεί ad hoc (λύση για ειδικό σκοπό) ευρωπαϊκή συμφωνία μεταξύ Ιταλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Πορτογαλίας και Λουξεμβούργου για να επιτραπεί η μετάβαση των μεταναστών.

Η ΕΕ φαίνεται να τείνει προς ένα μηχανισμό έστω και αν είναι αρχικά προσωρινός.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer δήλωσε στο περιοδικό Sueddeutsche Zeitung του Σαββάτου, ότι σύμφωνα με την πιθανή μελλοντική συμφωνία, η χώρα του θα πάρει το 25% των διασωθέντων μεταναστών που μεταβαίνουν στην Ιταλία. «Αυτό δεν θα είναι πάρα πολύ για την πολιτική μας για τη μετανάστευση».

Συγκεκριμένα οι 80 μετανάστες που μετά τη διάσωσή τους στη Μεσόγειο επιβαίνουν στο πλοίο Ocean Viking, και έχουν ναυλώσει μη κυβερνητικές οργανώσεις, θα «μοιραστούν» ως εξής:

Η Γερμανία θα υποδεχθεί 24 μετανάστες
Η Ιταλία και η Γαλλία θα υποδεχθούν από 23
Η Πορτογαλία θα αναλάβει 8
Και το Λουξεμβούργο δύο

Η οργάνωση SOS Méditerranée που μισθώνει το σκάφος διάσωσης από κοινού με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, κάνει λόγο για μια ενθαρρυντική ένδειξη. «Έπειτα από 14 μήνες, το Ocean Viking γίνεται το πρώτο πλοίο που μεταφέρει ανθρώπους σε ασφαλή τοποθεσία στην Ιταλία», ανέφερε μέσω Twitter.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν στη Μάλτα αργότερα αυτό το μήνα, προκειμένου να επιτύχουν μια ευρύτερη συμφωνία, πριν από μια ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με το BBC.

Να επισημάνουμε, ότι τα τελευταία χρόνια το βάρος της μετανάστευσης έπεσε στη Ιταλία, και στην Ελλάδα, που αγωνίστηκαν να αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές ροές από τη Βόρεια Αφρική και την Τουρκία.

Οι συμμορίες λαθρεμπορίου ανθρώπων συνεχίζουν όμως να αποκομίζουν τεράστια κέρδη είτε από τους πρόσφυγες είτε από τους Αφρικανούς μετανάστες που απελπισμένοι φτάνουν στην Ευρώπη, καθώς φεύγουν από τον πόλεμο ή τη φτώχεια. Η Τουρκία καθώς και η Λιβύη είναι οι σημαντική κόμβοι διέλευσης, στη Λιβύη όμως η κατάσταση είναι χαοτική και η βία μεγάλη.

Σχετικά Νέα