Ιταλία: Νέο ξεκίνημα για το Κίνημα των Πέντε Αστέρων υπόσχεται ο Κόντε

Το Κίνημα των 5 Αστέρων της Ιταλίας επέλυσε μια μακροχρόνια εσωτερική νομική μάχη, ανοίγοντας το δρόμο για τον πρώην πρωθυπουργό Τζουσέπε Κόντε να αναλάβει την αρχηγία του κόμματος και να προσπαθήσει να αντιστέψει τη φθίνουσα πορεία του.

Ο κ. Κόντε συμφώνησε να αναλάβει τα ηνία του Κινήματος μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού του τον Φεβρουάριο, αλλά τα σχέδιά του για την επανεκκίνηση της πορείας του κόμματος έχουν καθυστερήσει λόγω μιας πικρής διαφωνίας με την εταιρεία που παρείχε την πλατφόρμα της στο Διαδίκτυο.

Η εταιρεία, που ονομάζεται Rousseau Association, δήλωσε ότι πολλοί βουλευτές των 5 αστέρων αρνήθηκαν να τιμήσουν τη δέσμευση να πληρώσουν μέρος των μισθών τους για τη συντήρηση της πλατφόρμας.

Σε απάντηση, αρνήθηκε να παραδώσει τις ταυτότητες των μελών του κόμματος, καθιστώντας αδύνατη την επίσημη υποψηφιότητα του κ. Κόντε ως ηγέτη και αφήνοντας το κίνημα πολιτικά παράλυτο.

«Η αναμονή και οι καθυστερήσεις έχουν τελειώσει … Καταλήξαμε σε συμφωνία με τη Rousseau Association», δήλωσε ο έγραψε ο κ. Κόντε αργά το βράδυ στο Facebook.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο χάρη στο θρίαμβό του στις εκλογές του 2018, όταν έλαβε το 32% ή των ψήφων, αλλά έκτοτε η δημοτικότητά του υπονομεύτηκε από πολιτικές ανατροπές και εσωτερικές διαμάχες.

Βρίσκεται τώρα περίπου στο 16%, καθιστώντας το το τέταρτο μεγαλύτερο κόμμα της Ιταλίας, αλλά εξακολουθεί να είναι μόνο πέντε βαθμούς πίσω από τη δεξιά Λέγκα, το πιο δημοφιλές γκρουπ στο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο της χώρας.

Ο κ. Κόντε θέλει να δώσει στο πρώην αντι-συστημικό κίνημα διαμαρτυρίας ένα πιο παραδοσιακό, μετριοπαθές πρόσωπο στο πλαίσιο των προσπαθειών του να σχηματίσει μια σταθερή συμμαχία με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

«Τις επόμενες μέρες, το πολιτικό μας έργο θα αποκαλυφθεί», δήλωσε ο κ. Κόντε, ο οποίος είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Ιταλίας μετά τον Μάριο Ντράγκι, τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη που τον αντικατέστησε ως πρωθυπουργό στο κεφάλι μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Αυτό το μήνα, το Κίνημα θα πραγματοποιήσει μια διαδικτυακή ψηφοφορία των μελών του σε μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα για να εκλέξει τον ηγέτη του, δήλωσε ο κ. Κόντε. Η προστασία του περιβάλλοντος και η καταπολέμηση της ανισότητας θα είναι μεταξύ της κατευθυντήριας αρχής του επαναδημιουργημένου κινήματος, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα