Ιταλία-Κίνα ετοιμάζονται για μια «νέα εποχή» στις διμερείς σχέσεις

Η Ιταλία και η Κίνα θα εισέλθουν «σε μια νέα εποχή» στις μεταξύ τους σχέσεις, με το Πεκίνο να είναι έτοιμο να ενισχύσει «την παγκόσμια στρατηγική συνεργασία του» με τη Ρώμη, όπως δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σε άρθρο του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, μία ημέρα πριν την έναρξη της επίσημης επίσκεψής του στην Ιταλία.

Η Ιταλία πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα της Ομάδας των 7 (G7) που θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Κίνα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος».

«Με την επίσκεψή μου θέλω να καταρτίσω μαζί με τους Ιταλούς αξιωματούχους τις κατευθυντήριες γραμμές των διμερών μας σχέσεων και να τις οδηγήσω στη νέα εποχή», τόνισε ο Σι στο άρθρο του.

«Είμαστε έτοιμοι μαζί με τους Ιταλούς εταίρους μας να χτίσουμε από κοινού (…) τον νέο Δρόμο του Μεταξιού», πρόσθεσε, χαιρετίζοντας «τους ιστορικούς, πολιτιστικούς και γεωγραφικούς» δεσμούς μεταξύ Ρώμης και Πεκίνου.

Εξάλλου ο Σι εξήρε την προοπτική των κινεζικών επενδύσεων στην Ιταλία προκειμένου «να δημιουργήσουμε μια νέα εποχή για τη “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος” σε τομείς όπως η ναυτιλία, η αεροπορία, το διάστημα και ο πολιτισμός».

Παράλληλα ο Κινέζος πρόεδρος επεσήμανε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί πιο στενά με την Ιταλία για διεθνή ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, αλλά και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.

Ο Σι, που θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία από την Πέμπτη ως το Σάββατο, απέτισε φόρο και στην κληρονομιά της Ιταλίας, αναφερόμενος στην Αρχαία Ρώμη και την Αναγέννηση. Επίσης, σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει το κλίμα σχολίασε ότι «οι νέοι Κινέζοι αγαπούν την πίτσα και το τιραμισού».

Η Ιταλία έχει προκαλέσει την ανησυχία των ΗΠΑ, αλλά και των εταίρων της στην ΕΕ με τα σχέδιά της να ενταχθεί στην πρωτοβουλία της Κίνας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος». Οι Ιταλοί αξιωματούχοι έχουν υποβαθμίσει τις συνέπειες της συμφωνίας με το Πεκίνο, λέγοντας ότι δεν θα συνοδεύεται από δεσμευτικές υποχρεώσεις για τη Ρώμη.

Σχετικά Νέα