Iταλία: Επεισόδια σε μαζική διαδήλωση μη εμβολιασμένων στη Ρώμη – «Κόκκινο πανί»το υγειονομικό πάσο

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας το Σάββατο για να αντιταχθούν στην κυβερνητική πρωτοβουλία να καταστεί το «πράσινο πάσο» εμβολιασμού υποχρεωτικό για όλους τους εργαζόμενους. Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε 12 άτομα, ανάμεσά τους και τους ηγέτες του ακροδεξιού κόμματος Forza Nuova.

Η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι συνέλαβε 12 άτομα, μεταξύ των οποίων και τους ηγέτες του ακροδεξιού κόμματος Forza Nuova, μετά από συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη Ρώμη κατά της υποχρεωτικότητας του λεγόμενου «πράσινου πάσου» για ολους τους εργαζόμενους.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας το Σάββατο για να αντιταχθούν στην κυβερνητική πρωτοβουλία. Κάποιοι προσπάθησαν να περάσουν τα οδοφράγματα της αστυνομίας και να φθάσουν στο γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ενώ μια άλλη ομάδα εισέβαλε στην έδρα του μεγαλύτερου συνδικάτου της Ιταλίας (CGIL) και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές.

«Ήταν μια επίθεση φασιστικών ομάδων και είναι απαράδεκτη», δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής του CGIL, Μαουρίτσιο Λαντίνι, μιλώντας στους υποστηρικτές του μπροστά από τα γραφεία του σωματείου στη Ρώμη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεκάδες διαδηλωτές προσπάθησαν επίσης να εισβάλουν στη μονάδα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείο Umberto I της Ρώμης, όπου ένας από απο αυτούς είχε μεταφερθεί για να υποβληθεί σε θεραπεία, αναγκάζοντας τους υγειονομικούς να κλειδαμπαρωθούν μέσα, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος επειγόντων, Francesco Pugliese στους δημοσιογράφους.

To «πράσινο πάσο» στην Ιταλία

Ο Ντράγκι παρουσίασε το πάσο – ένα ψηφιακό ή χάρτινο πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει ότι ο κάτοχός του έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, έχει βρεθεί αρνητικός στο διαγνωστικό τεστ ή έχει πρόσφατα αναρρώσει από τον ιό -το καλοκαίρι για να βοηθήσει στην πρόληψη των νέων λοιμώξεων και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εμβολιαστούν.

Thousands at protest against green pass in Italy

Τα πιστοποιητικά έγιναν υποχρεωτικά απο την αρχή σε πολλούς χώρους πολιτισμού και αναψυχής, αλλά το πεδίο εφαρμογής τους άρχισε να διευρύνεται σταδιακά. Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση έκανε το πάσο εμβολιασμού υποχρεωτικό για όλους τους εργαζόμενους, προκαλώντας αντιδράσεις σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμο.

Το 80% και πλέον των Ιταλών άνω των 12 ετών είχαν εμβολιαστεί πλήρωςμέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το σύστημα «πράσινου πάσου» για τους εργαζόμενους, αποδεκτό από συνδικάτα και εργοδότες, κάθε εργαζόμενος που δεν θα παρουσιάζει έγκυρο πιστοποιητικό υγείας από τις 15 Οκτωβρίου θα βγαίνει σε αναστολή εργασίας χωρίς αμοιβή, αλλά δεν θα απολύεται.

Οι ταραχές καταδικάστηκαν απο σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο, ανάμεσά τους και τον Ματέο Σαλβίνι από τη Λέγκα του Βορά και την Τζόρτζια Μελόνι απο τους «Αδελφούς της Ιταλίας» αντίστοιχα.

Η αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι 38 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τους μη εμβολιασμένους στη Ρώμη. Ο Εμανουέλε Φιάνο, βουλευτής από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, δήλωσε ότι το κόμμα του θα παρουσιάσει κοινοβουλευτική πρόταση τη Δευτέρα για τη διάλυση ομάδων όπως η Forza Nuova που υποστηρίζουν ακραίες νεοφασιστικές ιδεολογίες.

Mε πληροφορίες απο Reuters

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα