Ιταλία: Απροσδόκητη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο

Απροσδόκητη μείωση παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία τον Απρίλιο, συρρικνούμενη κατά 1% σε σύγκριση με τον Μάρτιο, οπότε επίσης είχε υποχωρήσει κατά 0,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, καταδεικνύοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο μεταποιητικός τομέας της χώρας.

Εννέα αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters περίμεναν ελαφρά αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,2%.

Σε ετήσια και προσαρμοσμένη ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών βάση, η βιομηχανική παραγωγή στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μειώθηκε κατά 2,9% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την ISTA, καταγράφοντας πτώση για 15ο διαδοχικό μήνα.

Το τρίμηνο έως τον Απρίλιο η παραγωγή μειώθηκε κατά 1,3% σε σύγκριση με την περίοδο Νοεμβρίου – Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ, το ΑΕΠ της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, επιταχύνοντας από το 0,1% που καταγράφηκε στο δ’ τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο τέλος Μαΐου.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν παρόμοια ασθενική ανάπτυξη και τα επόμενο τρίμηνο, με τον ρυθμό ανάπτυξης στο σύνολο του έτους να υπολογίζεται μεταξύ 0,7% και 1%, εκτίμηση που ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με την ανάπτυξη 0,9% που σημείωσε η ιταλική οικονομία πέρυσι.

Η ISTAT αναθεώρησε την προηγούμενη εβδομάδα τις προβλέψεις για την ανάπτυξη για το σύνολο του 2024 στο 1,0% έναντι 0,7% που ανέμενε τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα