Ιστορική συμφωνία: Ισραήλ και Λίβανος υπέγραψαν την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων τους

Ο Λίβανος και το Ισραήλ υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, η οποία τερματίζει τη διαμάχη για τα πλούσια σε φυσικό αέριο ύδατα στη Μεσόγειο και επακολούθως ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη ενεργειακών πόρων.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν υπέγραψε τη συμφωνία και αργότερα σήμερα ακολούθησε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ.

Η συμφωνία θα επιτρέψει σε διεθνείς εταιρείες να αρχίσουν την έρευνα για φυσικό αέριο σε προηγουμένως αμφισβητούμενα ύδατα, οδηγώντας ενδεχομένως σε περισσότερες εξαγωγές ενέργειας προς την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

Ο Λίβανος και το Ισραήλ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και τεχνικά εξακολουθούν να βρίσκονται σε πόλεμο. Αν και η συμφωνία είναι απίθανο να προαναγγείλει σημαντικά στενότερες πολιτικές σχέσεις, είναι μια ώθηση για τις ΗΠΑ, οι οποίες πιέζουν εδώ και χρόνια τις δύο πλευρές να διευθετήσουν ένα θαλάσσιο σύνορο.

Η διαμάχη καθυστέρησε τις εργασίες εξερεύνησης στην ανατολική Μεσόγειο και κλιμάκωσε τις εντάσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι μια συμφωνία “θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια πιο σταθερή και ευημερούσα περιοχή και θα αξιοποιήσει νέους ζωτικούς ενεργειακούς πόρους για τον κόσμο”.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ, μια μαχητική ομάδα στο Λίβανο που αντιτίθεται στην ύπαρξη του Ισραήλ, δήλωσε ότι θα αποδεχόταν τη συμφωνία. Λιβανέζοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει, ωστόσο, ότι αυτό δεν θα σημαίνει ότι αναγνωρίζουν το Ισραήλ.

Παιχνίδια φυσικού αερίου
Τώρα που οι χώρες έχουν συμφωνήσει για τα θαλάσσια σύνορα, μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της TotalEnergies SE θα μπορέσει να ξεκινήσει γεωτρήσεις στο κοίτασμα Kana, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στο έδαφος του Λιβάνου. Εάν παραχθεί φυσικό αέριο, και οι δύο χώρες θα δικαιούνται μερίδιο των πληρωμών.

Η παραγωγή φυσικού αερίου από το συγκεκριμένο δεν είναι καθόλου σίγουρη. Δεδομένου ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί ερευνητικές γεωτρήσεις, η παρουσία και η ποιότητα των πόρων είναι άγνωστη.

Σύμφωνα με συμφωνία που υπεγράφη με την κυβέρνηση του Λιβάνου το 2018, η Total και η Eni SpA δεσμεύονται να πραγματοποιήσουν μόνο μία γεώτρηση στο τεμάχιο 9, όπου βρίσκεται το κοίτασμα Kana. Εάν τα αποτελέσματα δεν είναι ευνοϊκά, ενδέχεται να την εγκαταλείψουν.

Η παραγωγή φυσικού αερίου έχει ξεκινήσει στο κοίτασμα Karish στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων, δήλωσε την Τετάρτη η Energean που αναπτύσσει το έργο.

Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ διεξήγαγαν πόλεμο 34 ημερών το 2006. Οι δύο εξακολουθούν, κατά διαστήματα, να ανταλλάσσουν πυρά κατά μήκος των συνόρων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα