ΙΣΘ: Η συνταγογράφηση είναι ιατρική πράξη και απαιτεί κλινική εξέταση του ασθενούς

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας επισημαίνει ότι «σύμφωνα με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, τον οποίο όλοι οι γιατροί υποχρεούνται να ακολουθούν, προβλέπεται ότι η συνταγογράφηση είναι ιατρική πράξη για την οποία απαιτείται φυσική παρουσία και κλινική εξέταση του ασθενούς (Ν. 3418/2005 αρ. 1 παρ. 3 και αρ 5. παρ.3)», ενώ διευκρινίζει ότι «Πειθαρχική δίωξη γιατρών προβλέπεται για κάθε παρέκκλιση από τα προβλεπόμενα…».

Σύμφωνα με τον κ, Νίτσα, ο μετασχηματισμός των υπηρεσιών του κράτους με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αναμφίβολα κινείται προς τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. «Πρόσφατα, στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε κι εφαρμόζεται η διαδικασία της άυλης συνταγογράφησης. Μια δυνατότητα κατά την οποία ο πολίτης-ασθενής, λαμβάνει στο κινητό που έχει δηλώσει, κωδικό με τον οποίο μπορεί να εκτελεί τη συνταγή του γιατρού στο φαρμακείο. Για κάθε όμως παρέκκλιση από τα προβλεπόμενα, προβλέπεται η πειθαρχική δίωξη των γιατρών. Επίσης, κάθε συνταγή θα πρέπει να αντιστοιχίζεται με το αντίστοιχο φορολογικό παραστατικό, το οποίο αναζητείται από τις φορολογικές αρχές, εφόσον η συνταγή εκδίδεται από ιδιωτικό φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΘ.

Τέλος, ο κ. Νίτσας καλεί όλους τους συναδέλφους του ιατρούς της Θεσσαλονίκης να αγκαλιάσουν τον θεσμό της άυλης συνταγογράφησης καθώς και τους πολίτες να κατανοήσουν ότι αυτή η ιατρική πράξη διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες τους οποίους οι γιατροί οφείλουν να τηρούν απαρέγκλιτα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα