Ισραηλινοί βομβαρδισμοί βάσης της Χαμάς στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε τη νύχτα θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις δύο ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα, ανέφεραν αξιωματούχοι σήμερα χωρίς να αναφερθούν σε τραυματίες ή υλικές ζημιές.

Ο στρατός «έπληξε έναν ορισμένο αριθμό στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Χαμάς, περιλαμβανομένων ναυτικών εγκαταστάσεων, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας» ενώ δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τους στόχους των πληγμάτων.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας, επλήγησε «επανειλημμένα μια παλαιστινιακή ναυτική εγκατάσταση δυτικά της πόλης της Γάζας, τρεις εγκαταστάσεις στο κεντρικό τμήμα της Γάζας και μία στη Χαν Γιούνες».

Επρόκειτο για την έκτη εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα εναντίον της ισραηλινής επικράτειας μέσα σε μία μία εβδομάδα. Η πρώτη έγινε την Παρασκευή, κάτι που είχε να συμβεί από τη 12η Ιουλίου. Άλλες τρεις ρουκέτες ακολούθησαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Την Κυριακή τρεις Παλαιστίνιοι, που προσπάθησαν να πλησιάσουν το τείχος στη Λωρίδα της Γάζας έπεσαν νεκροί από πυρά ισραηλινών στρατιωτικών. Ακόμα πέντε Παλαιστίνιοι, που άνοιξαν πυρ εναντίον ισραηλινών, σκοτώθηκαν κατά μήκος του τείχους, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν ο ισραηλινός στρατός και το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Από τον Μάρτιο του 2018 η Λωρίδα της Γάζας και ειδικά το τείχος στα σύνορα με το Ισραήλ έχουν μετατραπεί σε θέατρο εβδομαδιαίων διαδηλώσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων ξεσπούν συχνά επεισόδια, με ένα από τα κεντρικά αιτήματα να είναι η άρση του ασφυκτικού ισραηλινού αποκλεισμού που επιβάλλεται στον θύλακα για πάνω από μια δεκαετία.

Από τότε τουλάχιστον 305 Παλαιστίνιοι και 7 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους. Άλλοι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα και σε αντίποινα για εχθρικές ενέργειες.

Σχετικά Νέα