Ισραήλ: Θα ξεκινήσει τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου σε ευάλωτους πολίτες

Και τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer θα ξεκινήσει να χορηγεί το Ισραήλ στους πλέον ευάλωτους πολίτες, σε μια προσπάθεια να ισχυροποιήσει το τείχος ανοσίας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Νιτζάν Χοροβιτζ, η τρίτη δόση του εμβολίου θα αφορά όσους ενήλικους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και το σενάριο μελλοντικής διάθεσης στο σύνολο του γενικού πληθυσμού. Ο Χόροβιτζ πρόσθεσε ότι «ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα και μία άλλη μετάλλαξη θα εμφανιστεί, στη θέση της Δέλτα», προσθέτοντας ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό». Τόνισε δε ότι το Ισραήλ επιχειρεί να αντιμετωπίσει την επιδημία αποφεύγοντας τον πανικό και κρατώντας τους περιορισμούς στο μίνιμουμ, ώστε να γίνει δυνατή η συνέχιση μίας «σχεδόν κανονικής» κοινωνικής ζωής.

Η παραπάνω εξέλιξη επέρχεται ως συνέχεια της σημαντικής αύξησης των νέων κρουσμάτων κορoνοϊού, τα οποία από τα μονοψήφια επίπεδα του Ιουνίου έχουν φθάσει έως και τα 450 ημερησίως.

Από την πλευρά τους, οι Pfizer και BioNTech, οι οποίες έχουν προμηθεύσει το μεγαλύτερο μέρος των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί στο Ισραήλ, εξετάζουν το ενδεχόμενο πρόσθετης δόσης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Παραθέτοντας στοιχεία από το Ισραήλ, υποστηρίζει ότι η αποτελεσματικότητα του υπάρχοντος εμβολίου «εμφανίζει μείωση έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, τόσο όσον αφορά την αποτροπή της λοίμωξης, όσο και της συμπτωματικής νόσου». Λαμβάνοντας υπόψη και την εξάπλωση της Δέλτα, οι δύο εταιρείες εκτιμούν ότι «μια τρίτη δόση μπορεί να χρειαστεί μέσα σε έξι έως 12 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την στιγμή 46 άτομα νοσηλεύονται σε σοβαρό κίνδυνο στο Ισραήλ, εκ των οποίων περίπου το 50% ήταν πλήρως εμβολιασμένά. Πρόκειται, ωστόσο, για ηλικιωμένους άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

 

 

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα