

Κλιμακώνεται ώρα με την ώρα η σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς με τις σειρήνες συναγερμού να ηχούν και στα ανατολικά της Λωρίδας της Γάζας. Αλεξιπτωτιστές της Χαμάς «προσγειώθηκαν» στο Κιμπούτζ Μάγκερν και μάχονται με τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με τελευταία πληροφορία ισραηλινών πηγών. Σύμφωνα με το CNN εκκενώνονται 20 ισραηλινές κοινότητες, εν μέσω νέων πυραυλικών επιθέσεων από τη Χαμάς αλλά και από την φιλο-ιρανική Χεζμπολάχ που πλήττει το βόρειο Ισραήλ. “Τα όπλα και οι ρουκέτες” είναι με τους ένοπλους Παλαιστίνιους της Χαμάς ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, όπου ήδη στρέφονται «ως απάντηση» πυρά όλμου από το ισραηλινό πυροβολικό.
Το Ισραήλ κήρυξε και επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς
Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε και επίσημα την κήρυξη πολέμου στη Χαμάς, ανοίγοντας τον δρόμο για την ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση που έχει σχεδιαστεί. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ανακοινώσει από το Σάββατο ότι η χώρα του βρίσκεται σε πόλεμο, ενώ η στρατιωτική διοίκηση έχει ήδη προχωρήσει στην επιστράτευση δεκάδων χιλιάδων εφέδρων.
Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ο γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιεί για ευρύτερη κλιμάκωση στην περιοχή. Από τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε ως αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 370 άνθρωποι και 2.200 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.Ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών ανήλθε σε 500-600, όπως μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση.
Κυβέρνηση εθνικής ενότητας ζήτησε από τους πολιτικούς αντιπάλους του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχιου, τονίζοντας στο διάγγελμα : «Θα πλήξουμε την Χαμάς μέχρι θανάτου αλλά ο πόλεμος θα έχει διάρκεια».
Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) είπε ότι οι μαχητές της Χαμάς ανέρχονται σε εκατοντάδες, ενώ περισσότεροι από 3.000 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς πόλεις και κωμοπόλεις σε όλο το Ισραήλ.
Πύραυλος προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στο νοσοκομείο Μπαρζιλάι αλλά και στη Συναγωγή της ισραηλινής πόλης Ασκελόν.
«Επιτέθηκαν σε δεκάδες ισραηλινές κοινότητες και στρατιωτικές βάσεις και πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα. Εκτέλεσαν εν ψυχρώ Ισραηλινούς πολίτες στα σπίτια τους και μετά συνέχισαν να σέρνουν στη Γάζα Ισραηλινούς πολίτες και στρατιωτικό προσωπικό. Μιλάω για γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους, ανάπηρους” , σπίτι σε σπίτι», είπε ο αντισυνταγματάρχης Jonathan Conricus.
Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πάνω από 100.000 έφεδροι ήδη φτάνουν στις στρατιωτικές βάσεις στο νότιο Ισραήλ, ενώ «επλήγη«, σύμφωνα με ανακοινωθέν και το αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών της Χαμάς μεταξύ 400 στόχων.
Σχεδόν 1000 οι νεκροί
Συνεχώς αυξανόμενος είναι ο αριθμός των νεκρών από τις ένοπλες συγκρούσεις σε ισραηλινά εδάφη και στην Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες οι νεκροί Ισραηλινοί ξεπερνούν τους 600, ενώ και τα θύματα τις Ισραηλινής αντεπίθεσης ανέρχονται στα 370 άτομα.
Αγωνία για τους αιχμαλώτους σε Ισραήλ και Γάζα
Τετραμελής οικογένεια που εμφανίζεται σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπό την απειλή μαχητών της Χαμάς, αγνοείται. Στο πλέον δραματικό αυτό βίντεο, ο πατέρας δηλώνει ότι η 18χρονη κόρη του δολοφονήθηκε , ενώ δίπλα του είναι η μητέρα, μια κόρη και ο γιός του.
Σύμφωνα με την Πρεσβεία του Ισραήλ στις ΗΠΑ, σε εξέλιξη είναι καταστάσεις ομηρείας, με 100 απαχθέντες Ισραηλινούς. Στο Kibbutz Be’eri, όμηροι διασώθηκαν μετά από 18 ώρες, ανέφεραν τηλεοπτικά δίκτυα του Ισραήλ. Στο Κιμπούτζ Ουρίμ, δύο Ισραηλινοί διασώθηκαν αφού είχαν συλληφθεί όμηροι από μαχητές της Χαμάς σε ένα σπίτι. Στην ίδια περιοχή, μαχητές της Χαμάς σε μοτοσυκλέτες, άρχισαν να πυροβολούν σε υπαίθριο πάρτι στο Kibbutz Re’im, ενώ αρκετά άτομα φέρεται να αγνοούνται.
Σχετικά Νέα
Πούτιν: Για πρώτη φορά ανοιχτός σε «διμερείς συνομιλίες» με το Κίεβο
Ανακοινώνοντας το τέλος της πασχαλινής «εκεχειρίας», ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα «θα.
Πάπας Φραγκίσκος: Ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο τον αποχαιρετούν
Η είδηση του θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου σκόρπισε παγκόσμια θλίψη και συγκίνηση. Από την.
SOS για τη Σαντορίνη: Τα υποθαλάσσια ηφαίστεια είναι ικανά για μεγάλες εκρήξεις
Μπορεί οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις οι οποίες για μήνες ταρακούνησαν τις νοτιοανατολικές Κυκλάδες, με.
Πώς θα κυμανθεί το επόμενο διάστημα η τιμή των καυσίμων
Ο Γιώργος Ασμάτογλου, πρώην πρόεδρος πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων μίλησε στο Open και εξήγησε.