Ισραήλ: Μετά τον Γκαντζ, παραιτείται και ο Άιζενκοτ – Θέση στο Πολεμικό Συμβούλιο απαιτεί ο Μπεν Γκβιρ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε και ο βουλευτής του κόμματος του Μπένι Γκαντζ, Γκάντι Άιζενκοτ, μετά την αποχώρηση του υπουργού από την ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου, την Κυριακή το απόγευμα.

Όπως και ο Γκαντζ, ο Άιζενκοτ άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, για τον τρόπο που το πολεμικό συμβούλιο διαμερίστηκε ορισμένα ζητήματα τους τελευταίους μήνες.

«Παρά τις προσπάθειες πολλών, μαζί με εκείνες του συναδέλφου μου, το υπουργικό συμβούλιο του οποίου ηγείσαι, εμποδίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα να λάβει καθοριστικές αποφάσεις, οι οποίες ήταν απαραίτητες για την υλοποίηση των στόχων του πολέμου και τη βελτίωση της στρατηγικής θέσης του Ισραήλ», γράφει ο πρώην αρχηγός των IDF, απευθυνόμενος στον Νετανιάχου.

«Εξωτερικές [απόψεις] και πολιτική διείσδυσαν στις συζητήσεις», αναφέρει. «Ως εκ τούτου, είναι καιρός να εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση».

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας του Ισραήλ, ο ακροδεξιός Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, επικεφαλής του κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς», «απαίτησε» να λάβει θέση στο Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ μετά την παραίτηση του Γκαντζ.

«Ως υπουργός, ηγέτης κόμματος και σύμμαχος πρώτης γραμμής στον συνασπισμό, απαιτώ να συμπεριληφθώ στο Πολεμικό Συμβούλιο για να συμμετάσχω στην πολιτική ασφαλείας του Ισραήλ», δήλωσε ο Μπεν Γκβιρ στον λογαριασμό του στο Telegram.

Νωρίτερα, ο Γκαντς, μέλος του Πολεμικού Συμβουλίου υπό τον ισραηλινό πρωθυπουργό ανακοίνωσε την παραίτησή του από την κυβέρνηση, μετά το τελεσίγραφο που είχε απευθύνει προς τον πολιτικό του αντίπαλο σχετικά με τη μεταπολεμική Γάζα.

«Ο Νετανιάχου μας εμποδίζει να προχωρήσουμε προς μία πραγματική νίκη. Για τον λόγο αυτόν αποχωρούμε σήμερα από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης με βαριά την καρδιά, αλλά χωρίς μετάνοια», δήλωσε Γκαντζ καλώντας τον ισραηλινό πρωθυπουργό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο Γκαντζ είχε ανακοινώσει στις 18 Μαΐου ότι το κόμμα του θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση στις 8 Ιουνίου, εάν ο Νετανιάχου δεν υιοθετούσε έξι στόχους: Επιστροφή των ομήρων, καταστροφή της Χαμάς και αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας, παροχή εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης στη Λωρίδα, επιστροφή των κατοίκων του Βορρά στα σπίτια τους έως την 1η Σεπτεμβρίου και αποκατάσταση της δυτικής Νεγκέβ, προώθηση της εξομάλυνσης με τη Σαουδική Αραβία και υιοθέτηση ενός σχεδίου για τη στρατιωτική θητεία.

Η αρχική ομιλία του αναβλήθηκε λόγω της είδησης της διάσωσης τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς – των Νόα Αργαμανί, Αλμόγκ Μέιρ Τζαν, Αντρέι Κοζλόφ και Σλόμι Ζιβ.

Σύμφωνα με τη Jerusalem Post, ο Νετανιάχου προέτρεψε τον Γκαντζ να παραμείνει στην κυβέρνηση.

«Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι μέσα μας απέναντι στις μεγάλες αποστολές που βρίσκονται μπροστά μας», είπε. «Καλώ τον Μπένι Γκαντζ – μην εγκαταλείψεις την κυβέρνηση […] Μην εγκαταλείψεις την ενότητα».

«Το Ισραήλ βρίσκεται σε έναν υπαρξιακό πόλεμο σε πολλαπλά μέτωπα», έγραψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο Χ. «Μπένι, δεν είναι η ώρα να εγκαταλείψεις την εκστρατεία – είναι η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».

 

 

Πηγές: Jerusalem Post, Times of Israel

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα