

Tο ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνεσέτ) ενέκρινε την Τετάρτη (27/11), σε προκαταρκτική ψηφοφορία, νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας μέσων μαζικής ενημέρωσης, προκαλώντας διαμαρτυρίες από την αντιπολίτευση, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο την Πέμπτη.
Το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι, προτείνει να κλείσει το κανάλι Kan TV και οι δημόσιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί εντός δύο ετών. Στη συνέχεια, οι ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούν να τα αγοράζουν και να λαμβάνουν άδειες μετάδοσης.
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, πρώην δημοσιογράφος, κατήγγειλε «επίθεση κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης». “Δεν υπάρχει δημοκρατικό κράτος χωρίς ελευθερία έκφρασης. Θέλουν να κάνουν ό,τι κάνουν οι δικτατορίες, ξεκινώντας από την καταστροφή του ελεύθερου Τύπου”, πρόσθεσε ο Λαπίντ.
Ο υπουργός Επικοινωνιών έκανε αναφορά σε «μια φιλελεύθερη οικονομική ιδεολογία» για να δικαιολογήσει αυτόν τον νόμο και περιέγραψε το κανάλι Kan ως μέσο μαζικής ενημέρωσης που «υποκινεί σε μίσος κατά του κράτους του Ισραήλ».
Ο Όμιλος Kan επέκρινε αυτήν την ψηφοφορία σε δελτίο τύπου, καταγγέλλοντας «ένα ακόμη βήμα στην πορεία προς την εξαγορά της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής εταιρείας, την εκκαθάρισή της, την πώληση των περιουσιακών στοιχείων και των πόρων της (…) και την άμεση μεταφορά τους σε ιδιωτικό κεφάλαιο». .
“Ως εκλεγμένοι αξιωματούχοι, έχουμε τη δύναμη να αποφασίσουμε να αλλάξουμε το καθεστώς, αν θέλουμε”, δήλωσε ο Κάρχι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης μιας υπουργικής επιτροπής την Κυριακή.
Η κυβέρνηση ψήφισε την Κυριακή τη διακοπή όλων των δεσμών μεταξύ του κράτους και της αριστερής εφημερίδας Haaretz, λέγοντας ότι δεν θα μεταδίδει πλέον δημόσια μηνύματα ή διαφημιστικές εκστρατείες στην εφημερίδα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Συγκοινωνιών, πρόκειται για καταπολέμηση της «ψευδής προπαγάνδας» της εφημερίδας.
Η Haaretz, που επικρίνει έντονα την κυβερνητική πολιτική, είναι μια από τις παλαιότερες εφημερίδες του Ισραήλ.
Ο αρχισυντάκτης της Haaretz, Άμος Σόκεν, ζήτησε «κυρώσεις» κατά του Ισραήλ και κατήγγειλε τη συνέχιση του πολέμου κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σε συνέδριο που διοργάνωσε η εφημερίδα στο Λονδίνο στις 30 Οκτωβρίου.
Αναφέροντας το προηγούμενο της απαγόρευσης της εκπομπής του σταθμού του Κατάρ Al-Jazeera στο Ισραήλ, η Ένωση Ξένου Τύπου στο Ισραήλ (FPA) πιστεύει ότι το Ισραήλ υιοθετεί «μέτρα (που) φαίνονται εκδικητικά και υποκινούνται από πολιτικούς λόγους».
Πηγή: Agerpres.ro,ertnews.gr
Σχετικά Νέα
ΟΗΕ: Σε σημείο χωρίς επιστροφή η Αϊτή λόγω της βίας των συμμοριών – Έκκληση για άμεση διεθνή υποστήριξη
Tο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε για να εξετάσει την επιδεινούμενη κρίση στην.
Σουδάν: Τουλάχιστον 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρά πυροβολικού στην πόλη Ελ Φάσερ
Πυρά πυροβολικού των παραστρατιωτικών εναντίον της πολιορκημένης πόλης Ελ Φάσερ στο Νταρφούρ, στο δυτικό.
Ουκρανία: Ένας νεκρός σε ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο – Ζημιές σε σπίτια και υποδομές σε επιδρομή με drones στην Οδησσό
Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν χθες Δευτέρα στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, ανακοίνωσαν.
ΗΠΑ: Η δημοτικότητα του Τραμπ υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο
Η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκε οριακά, πάντως υποχώρησε στο χαμηλότερο.