Ισραήλ: Δεκάδες Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης

Όταν παντρεύεται η κόρη της κληρονόμου του ξακουστού ρούμι Bacardi, είναι δεδομένο σχεδόν πως ο γάμος θα είναι υπερπολυτελής.

Η 29χρονη Erica Vazquez Bacardi παντρεύτηκε το Σάββατο τον 32χρονο σύντροφό της, τον επαγγελματία παίκτη του σόφτμπολ Joey Depriest Capparelli, στο Four Seasons Resort στο Disney World στο Ορλάντο, σύμφωνα με το περιοδικό People, με την διακόσμηση, την οποία επιμελήθηκε ο διάσημος διοργανωτής γάμων David Tutera και η ομάδα του, να παραπέμπει σε ένα «μαγικό και όμορφο δάσος».

Με μεγάλες διαδηλώσεις στο Ισραήλ, χιλιάδες πολίτες τάσσονται ενάντια στην δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση της χώρας.

Ισραηλινοί κατέκλυσαν τους δρόμους για ακόμη ένα Σάββατο σε πανεθνικές διαδηλώσεις, στην 10η πλέον εβδομάδα τους, ενάντια σε ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου που περιορίζει τις εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Μαζικές διαμαρτυρίες στο Ισραήλ για το νομοσχέδιο
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της δεξιάς και τη άκρας δεξιάς του Νετανιάχου που κυβερνά το Ισραήλ από τον Δεκέμβριο εισάγει μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης που δίνει στην κυβέρνηση μεγαλύτερες εξουσίες στην επιλογή των δικαστών και περιορίζει τις αρμοδιότητες του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Επικριτές θεωρούν τη μεταρρύθμιση μια προσπάθεια να καταργηθεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες στο Ισραήλ μετά την ανακοίνωσή του στις αρχές του Ιανουαρίου.

Καθώς οι μεταρρυθμίσεις οδεύουν προς επικύρωση, οι διαδηλώσεις κλιμακώνονται. Η αξία του σέκελ έχει υποχωρήσει. Οι εκκλήσεις προς τους εφέδρους να αρνηθούν να υπηρετήσουν έχουν πολλαπλασιαστεί. Το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ ζήτησε να σταματήσει η νομοθετική διαδικασία για το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το μια «απειλή στα θεμέλια της δημοκρατίας».

 

Πάνω από 100.000 διαδηλωτές στην πρωτεύουσα
Όπως και τα προηγούμενα Σάββατα, σήμερα η κύρια συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Τελ Αβίβ, όπου οι διαδηλωτές, που αριθμούσαν πάνω από 100.000 σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, κυμάτισαν σημαίες του Ισραήλ.

«Δεν είναι μια δικαστική μεταρρύθμιση. Είναι μια επανάσταση που οδηγεί το Ισραήλ σε μια απόλυτη δικτατορία και θέλω το Ισραήλ να παραμείνει δημοκρατία για τα παιδιά μου», δήλωσε ο Ταμί Γκάιτσαμπρι, 58 ετών από τους διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ.

Άλλες διαδηλώσεις έγιναν στις κύριες πόλεις της χώρας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, οι συγκεντρώσεις σήμερα έσπασαν ρεκόρ προσέλευσης στις πόλεις Χάιφα (βόρεια) και Μπερ Σέβα (νότια), με 50.000 και 10.000 διαδηλωτές αντίστοιχα, σημαντικοί αριθμοί συγκριτικά με τον πληθυσμό της χώρας, που αριθμεί λίγο πάνω από εννέα εκατομμύρια κατοίκους.

Η ισραηλινή αστυνομία δεν έδωσε εκτιμήσεις για τον αριθμό των διαδηλωτών, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι διαδηλώσεις ήταν ως επί το πλείστον ειρηνικές, αν και το Reuters ανέφερε ότι υπήρξαν τραυματισμοί και συλλήψεις μεταξύ διαδηλωτών όταν η αστυνομία επενέβη σε προσπάθειες να εμποδιστεί η οδική κυκλοφορία.

Προχωρά το νομοσχέδιο η κυβέρνηση
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής της Κνεσέτ (Κοινοβουλίου) Σίμτσα Ρότμαν προγραμμάτισε ακροάσεις για το επίμαχο νομοσχέδιο κάθε μέρα από Κυριακή έως Τετάρτη.

Δείχνει έτσι να απορρίπτει τις εκκλήσεις για επιβράδυνση ή διακοπή της εξέτασης του νομοσχεδίου στην Κνεσέτ για να επιτραπούν διαπραγματεύσεις για συμβιβασμούς και είναι έτοιμος να τηρήσει αυστηρά το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λέβιν.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την έγκριση των βασικών στοιχείων της μεταρρύθμισης πριν από το τέλος της χειμερινής συνόδου της Κνεσέτ, στις 2 Απριλίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα