

Το Ισραήλ απέλασε σήμερα την Μάλκα Λάιφερ, μια υπερορθόδοξη εβραία, πρώην διευθύντρια σχολείου, η οποία κατηγορείται για δεκάδες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης μαθητριών της στην Αυστραλία, ακόμη και για βιασμό, δίνοντας έτσι τέλος σε μια εξαετή δικαστική διαμάχη, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.
“Επιβεβαιώνουμε την απέλαση”, ανέφερε το υπουργείο σε μήνυμά του στο WhatsApp.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η Λάιφερ επιβιβάστηκε νωρίς σήμερα το πρωί σε πτήση για την Αυστραλία, ώρες προτού το ισραηλινό αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κλείσει στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας της Covid-19.
Η Λάιφερ, μια Ισραηλινή, κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση μαθητριών την περίοδο που εργαζόταν ως δασκάλα και διευθύντρια ενός υπερορθοδόξου σχολείου στη Μελβούρνη.
Σύμφωνα με τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, αντιμετωπίζει κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση εις βάρος 74 κοριτσιών.
Μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον της στην Αυστραλία το 2008, η Λάιφερ και η οικογένειά της μετέβησαν στο Ισραήλ και εγκαταστάθηκαν στον εβραϊκό οικισμό Εμανουέλ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.
Τον Δεκέμβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε την τελευταία έφεση που είχαν ασκήσει οι δικηγόροι της κατά της έκδοσής της με μια πολύ αυστηρή διατύπωση.
“Έχουν περάσει περισσότερα από έξι χρόνια από τότε που κατατέθηκε αίτημα στο περιφερειακό δικαστήριο της Ιερουσαλήμ για την έκδοση της εφεσιβάλουσας στην Αυστραλία. Έκτοτε δεν έχει υπάρξει ένδικο μέσο το οποίο να μην έχει εκμεταλλευτεί η εφεσιβάλουσα για να εμποδίσει την έκδοσή της, περιλαμβανομένης και της επίκλησης ψυχικής ασθένειας”.
Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz επικαλέστηκε σήμερα τον πρόεδρο της Σιωνιστικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας, Τζέρεμι Λάιμπλερ, ο οποίος άσκησε κριτική εναντίον της καθυστέρησης.
“Το ότι επιτράπηκε στην Λάιφερ να γλιτώσει από τη δικαιοσύνη για τόσο καιρό ήταν παρωδία. Παρότι είναι ανακουφιστικό το ότι το δικαστικό σύστημα του Ισραήλ τελικά επικράτησε, ο χρόνος και η διαδικασία που συνετέλεσαν σε αυτές τις καθυστερήσεις είναι εντελώς απαράδεκτα”, είπε.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Guardian, το πολύχρονο δικαστικό σίριαλ σε συνδυασμό με κατηγορίες για μεσολάβηση ενός ισραηλινού αξιωματούχου, έχουν θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις της Αυστραλίας με το Ισραήλ.
Η Λάιφερ είχε συλληφθεί και υποχρεωθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Ισραήλ όταν η πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία κατέθεσε αίτημα για την έκδοσή της, το 2014.
Ισραηλινό δικαστήριο αρχικά την έκρινε ψυχικά ακατάλληλη για να εκδοθεί.
Ωστόσο, η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε εκ νέου την Λάιφερ χάρη σε ιδιωτικούς ερευνητές οι οποίοι κατέγραφαν κρυφά σε βίντεο την καθημερινή της ζωή στον εβραϊκό οικισμό όπου διέμενε.
Η υπόθεση έκανε πάταγο έπειτα από τις κατηγορίες ότι ο τότε υφυπουργός Υγείας του Ισραήλ Γιάακοβ Λίτζμαν, ο οποίος προέρχεται από την ίδια υπερορθόδοξη σέχτα με την Λάιφερ, φέρεται να προσπάθησε να επηρεάσει τη διαδικασία της ψυχιατρικής αξιολόγησής της.
Η ίδια αρνείται τα πάντα.
Τον Δεκέμβριο, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ έκρινε ότι η Λάιφερ προσποιούνταν ψυχική νόσο αλλά ήταν σε θέση να εκδοθεί στην Αυστραλία, το δικαστήριο απέρριψε την τελευταία της έφεση.
Σχετικά Νέα
Η Βενεζουέλα κατηγορεί το Ελ Σαλβαδόρ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά συρροή
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο πρόσαψε «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά συρροή» στον.
Πουέρτο Ρίκο: Η κυβέρνηση απαιτεί απαντήσεις από τη Luma για το γενικό μπλακ άουτ
Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η ενεργειακή κρίση στο Πουέρτο Ρίκο, μετά το γενικευμένο μπλακ.
Ντόναλντ Τραμπ: Δεν θα διεξάγεται δίκη για την υπόθεση κάθε αλλοδαπού που θα απελαύνεται
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες Δευτέρα μέσω Truth Social ότι η κυβέρνησή.
ΟΗΕ: Σε σημείο χωρίς επιστροφή η Αϊτή λόγω της βίας των συμμοριών – Έκκληση για άμεση διεθνή υποστήριξη
Tο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε για να εξετάσει την επιδεινούμενη κρίση στην.