Ισραήλ: Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο οινοποιείο Βυζαντινής εποχής

Κοντά σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, στο κεντρικό Ισραήλ, οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν το μεγαλύτερο παγκοσμίως γνωστό οινοποιείο βυζαντινής εποχής στον κόσμο.

Το οινοποιείο, που χρονολογείται 1.500 χρόνια πριν, πιστεύεται ότι παρήγαγε ένα από τα καλύτερα λευκά κρασιά της Μεσογείου εκείνη την εποχή. Ήταν πολύ δημοφιλές ενώ υπήρχαν αναφορές για αυτό το κρασί στη λογοτεχνία της βυζαντινής εποχής ενώ ήταν γνωστό ως vinum Gazetum ή κρασί της Γάζας επειδή προερχόταν από το αρχαίο λιμάνι κοντά στη σύγχρονη Γάζα.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα μεγάλο συγκρότημα πέντε πιεστηρίων, τέσσερις μεγάλες αποθήκες όπου γινόταν η διαδικασία της παλαίωσης, κλιβάνους όπου ψήνονταν οι πήλινες κανάτες και δεκάδες χιλιάδες σπασμένα κομμάτια από κανάτες.

Εκτιμούν ότι το οινοποιείο παρήγαγε από δύο έως τρία εκατομμύρια λίτρα κρασί το χρόνο.

Ισραήλ: Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο οινοποιείο Βυζαντινής εποχής | Yavne winery Yaniv Berman IAA 2
«Οι αναλογίες εδώ είναι απίστευτες», δήλωσε η Elie Haddad, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, η οποία διαχειρίστηκε τη διετή ανασκαφή στα περίχωρα του Yavne, νότια του Τελ Αβίβ. Οι αρχαιολόγοι κλήθηκαν να ερευνήσουν την περιοχή πριν χτιστεί εκεί μια διάβαση.

Κάθε πιεστήριο που βρέθηκε, καλύπτει μια έκταση περίπου 2.400 τετραγωνικών ποδιών. Γύρω από το πάτωμα, όπου τα σταφύλια θρυμματίζονταν με τα πόδια, υπήρχαν διαμερίσματα για τη ζύμωση του κρασιού και μεγάλοι οκταγωνικοί κάδοι όπου συγκεντρωνόταν το κρασί.

Η ανασκαφή αποκάλυψε ακόμη πιο αρχαία πατητήρια οίνου περίπου 2.300 ετών, υποδεικνύοντας μια μακρόχρονη παράδοση της οινοποιίας στην περιοχή. Το Ταλμούδ μιλά για τον «αμπελώνα του Γιαβνέ» όπου συγκεντρώθηκαν οι Εβραίοι θρησκευτικοί ηγέτες μετά την καταστροφή της Ιερουσαλήμ το 70 μ.Χ.

Ισραήλ: Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο οινοποιείο Βυζαντινής εποχής | israel
Η αρχαία κοσμοπολίτικη πόλη Yavne φιλοξενούσε ένα συνονθύλευμα Εβραίων, Σαμαρειτών, Χριστιανών και άλλων πολιτισμών. Ποιος έκανε χρήση του οινοποιείου είναι άγνωστο, αλλά οι αρχαιολόγοι λένε ότι οι μεγάλες, περίπλοκες διακοσμήσεις όστρακα υποδηλώνουν ότι οι ιδιοκτήτες ήταν πλούσιοι.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μάλιστα αρκετούς, εντελώς άθικτους, λεπτούς πήλινους αμφορείς όπου το κρασί παλαιωνόταν και αποθηκευόταν για εξαγωγή.

Το ίδιο είδος μακρών πήλινων κανατών έχουν επίσης ανακαλυφθεί στη Λωρίδα της Γάζας, όπου εκτίθενται σε μουσείο – μαρτυρώντας μια εποχή που η Γάζα δεν ήταν μια αποκλεισμένη περιοχή συγκρούσεων αλλά μάλλον μια πολύβουη πύλη προς τον αρχαίο κόσμο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα