Ισπανία: Στις κάλπες με πρόταγμα να μπει στοπ σε δεξιά και άκρα δεξιά

Η εκλογική αναμέτρηση της 28ης Απριλίου βρίσκει βαθιά διαιρεμένη την Ισπανία με τις μετρήσεις να δείχνουν τους σοσιαλιστές μπροστά χωρίς όμως να να μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς συνεργασίες. Ο πρωθυπουργός της χώρας και ηγέτης της κεντροαριστεράς, Πέδρο Σάντσεθ, ενόψει των εκλογών δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει και με άλλους συμμάχους, τονίζοντας ότι προσπαθεί να κινητοποιήσει τους προοδευτικούς για να αποτραπεί η επάνοδος της δεξιάς σε συνεργασία με την άκρα δεξιά όπως έγινε στην Ανδαλουσία.
«Αυτή είναι η τεράστια ευκαιρία που έχουμε από την επόμενη 28η Απριλίου: Να δώσουμε απαντήσεις από τα αριστερά στις νέες προκλήσεις της Ισπανίας του 21ου αιώνα» τονίζει ο Πέδρο Σάντσεθ σε συνέντευξή του στην Ελ Παϊς δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

«Η δεξιά και η άκρα δεξιά επιδιώκουν να κάνουν στην Ισπανία αυτό που κάνουν στην Ανδαλουσία. Το μόνο κόμμα που μπορεί να σταματήσει τη δεξιά και την άκρα δεξιά είναι το σοσιαλιστικό κόμμα» υποστηρίζει ο Σάντσεθ.

Με το ακροδεξιό Vox να αυξάνει τη δύναμή του, ο Ισπανός πρωθυπουργός λέει ότι στις συνομιλίες που είχε με τον Μαριάνο Ραχόι, όταν ήταν πρόεδρος της κυβέρνησης, ένα από τα πράγματα που του έκανε εντύπωση ήταν ότι μιλούσε ήδη για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ισπανία και συγκεκριμένα του κόμματος Vox. «Όταν ο Ραχόι ήταν πρωθυπουργός, το Vox απασχολούσε ήδη τη δεξιά, στις δημοσκοπικές της μελέτες. Αυτό έχει πολλά να κάνει με την αποτυχία του πολιτικού σχεδίου της δεξιάς όσον αφορά τη δημοκρατική αναγέννηση, σχετικά με την καταπολέμηση της ανισότητας, η οποία είναι ένα από τα βασικά κακά που έχει η χώρα μας» αναφέρει ο Σάντσεθ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της άκρας δεξιάς μιας «απειλής για τη χώρα» μου «ανθρώπους που υμνούν τον Φράνκο, που αρνούνται το Ολοκαύτωμα, που λένε ότι η βία κατά των γυναικών είναι μια φάρσα και ότι η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που δεν υπάρχει».

Οι σχέσεις με τον Ιγκλέσιας
Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον ηγέτη των Ποδέμος Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο Σάντσεθ λέει: «Μπορώ να έχω μόνο λόγια ευγνωμοσύνης για τον κ. Ιγκλεσιας και το κόμμα του . Υπάρχει ένα μάθημα αυτούς τους δέκα μήνες και αυτό είναι ότι η αριστερά μπορεί να πετύχει όταν θέλει και κάνει καλά πράγματα για την κοινωνική πλειοψηφία αυτής της χώρας. Αυτή είναι η τεράστια ευκαιρία που έχουμε από την επόμενη 28η Απριλίου: Να δώσουμε απαντήσεις από τα αριστερά στις νέες προκλήσεις της Ισπανίας του 21ου αιώνα.

Ο Πέδρο Σάντσεθ τονίζει ότι δεν αντιτίθεται στην ιδέα του κυβερνητικού συνασπισμού των αριστερών δυνάμεων μετά τις εκλογές. «Η είδηση την Κυριακή θα είναι ότι η Ισπανία συνεχίζει να προχωράει. Δεν έχω κληρονομική ή μονοπωλιακή αίσθηση της εξουσίας. Αλλά, επιμένω, ότι το πρόβλημα δεν είναι η πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η Ισπανία την 29η Απριλίου, αλλά η 28η Απριλίου. Γι ‘αυτό είπα στον Ιγκλέσιας να μιλήσουμε για την κινητοποίηση όλων των προοδευτικών πολιτών».

Αναφορικά με το κόμμα των Πολιτών, ο Σάντσεθ υποστηρίζει ότι «Υπάρχει μια τεράστια απογοήτευση. Οι Πολίτες έχουν αγκαλιάσει την άκρα δεξιά και το πολιτικό τους σχέδιο έχει παρακμάσει…Είναι πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι ο ηγέτης των Πολιτών Άλμπερτ Ριβέρα εμφανίστηκε ως πολιτικός ηγέτης που ήρθε για να αναζωογονήσει τη δημοκρατική ζωή αυτής της χώρας και να λέει ότι πρέπει να ανατρέψουμε τον Σάντσεθ, ότι δήθεν αντιμετωπίζουμε μια εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις των εφημερίδων El Pais και El Mundo Οι σοσιαλιστές κερδίζουν από 28,8% έως 30% (περίπου 129 έδρες), αλλά εάν αποφασίσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μαζί με τους Podemos (13,2% και 33 έδρες) θα συγκεντρώσουν 162 έδρες, δηλαδή 14 λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία.

Επομένως θα χρειαστούν την υποστήριξη και άλλων μικρότερων κομμάτων, κυρίως από την Καταλονία, δηλαδή τα ίδια κόμματα που απέσυραν την υποστήριξή τους στην απερχόμενη κυβέρνηση μειοψηφίας οδηγώντας στις πρόωρες εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, στην κεντροδεξιά το Λαϊκό Κόμμα και ο νέος του ηγέτης, Πάμπλο Κασάδο, πρέπει να ετοιμάζονται για τα χειρότερα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα ποσοστά του να βουλιάζουν από το 33% που ήταν το 2016 στο 17% (75 έδρες από 137 το 2016) και τις ψήφους του να μοιράζονται ανάμεσα στους Πολίτες (14,1% και 49 έδρες) και το VOX, που, σύμφωνα με την El Pais, μπορεί να φτάσει και το 12,5% κατακτώντας 32 έδρες και να γίνει το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που θα έχει παρουσία στο κοινοβούλιο από την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο το 1975.

Σχετικά Νέα