

Ηισπανική κυβέρνηση θα παρατείνει για δύο χρόνια, μέχρι το 2024, τον έλεγχο επί των ξένων επενδύσεων σε τομείς στρατηγικής σημασίας, ένα μέτρο που είχε ληφθεί το 2020 για να προστατευθούν οι επιχειρήσεις που αποδυναμώθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην ισπανική εφημερίδα El Pais, σύμφωνα με τις οποίες αυτή η «ασπίδα έναντι της δημόσιας προσφοράς εξαγοράς μετοχών (anti-OPA)», που επιτρέπει στην κυβέρνηση να θέτει βέτο σε ορισμένες εξαγορές, θα παραταθεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2024.
Η παράταση αυτή αναμένεται ότι θα εγκριθεί αύριο από το υπουργικό συμβούλιο. Θεωρείται αναγκαία λόγω των «σημερινών περιστάσεων», πρόσθεσε το υπουργείο, αναφερόμενο στην πληθωριστική κρίση που επιδεινώνεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο μηχανισμός αυτός τέθηκε σε εφαρμογή στην αρχή της υγειονομικής κρίσης της Covid-19, τον Μάρτιο του 2020. Κάθε ξένος όμιλος που θέλει να αγοράσει πάνω από το 10% μιας ισπανικής εταιρείας που θεωρείται στρατηγικής σημασίας θα πρέπει πρώτα να πάρει το «πράσινο φως» από το κράτος, μέσω του υπουργικού συμβουλίου. Ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε για παράδειγμα τον Αύγουστο του 2021, όταν ο αυστραλιανός όμιλος IFM διαπραγματευόταν την εξαγορά ενός πακέτου μετοχών του ισπανικού ενεργειακού κολοσσού Naturgy. Η εξαγορά εγκρίθηκε από τη Μαδρίτη, επιτρέποντας στον IFM να αποκτήσει περίπου το 11% της ισπανικής εταιρείας.
Πρόσφατα κυκλοφόρησαν φήμες ότι για τη Naturgy ενδιαφέρεται και η γαλλική εταιρεία TotalEnergies.
Σχετικά Νέα
Ρωσία: Τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες από την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη (22/4).
ΟΗΕ: Ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες ξεκινάει στρατηγική αξιολόγηση της UNRWA
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη (22/4) τον διορισμό του κ. Iαν.
Φιντέλ Κάστρο: «Τι ακριβώς έχει λύσει ο καπιταλισμός;»
Ο Φιντέλ Κάστρο, ο ιστορικός κομμουνιστής ηγέτης της Κούβας, ήταν γνωστός για τις μακροσκελείς.
Ο πάπας Φραγκίσκος αφήνει μια Καθολική Εκκλησία «χωρίς περιορισμούς» αλλά και και διχασμένη – Τα επόμενα βήματα του Βατικανού
Ένας θεσμός όπως η Καθολική Εκκλησία, η οποία έχει ηλικία άνω των 2.000 ετών.