Ισπανία: Ο Π. Σάντσεθ έχασε την ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης

Έχασε και τη δεύτερη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, όπως αναμενόταν, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, σε μια εξέλιξη που αυξάνει τις πιθανότητες για προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών εντός του έτους.

Ειδικότερα, έπειτα από αρκετές εβδομάδες διαπραγματεύσεων, ο Σάντσεθ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη του κόμματος της των Podemos.

Έτσι, με 124 ψήφους υπέρ (των βουλευτών του Σοσιαλιστικού κόμματος PSOE και ενός τοπικού βουλευτή), 155 κατά και 67 αποχές, ο Σάντσεθ δεν συγκέντρωσε την απλή πλειοψηφία που χρειαζόταν.

Το PSOE, που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου χωρίς όμως να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο (123 έδρες σε σύνολο 350), έχει περιθώριο δύο μηνών, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, για να προσπαθήσει ξανά να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του σώματος. Αν δεν το επιδιώξει ή αν δεν συγκεντρώσει ούτε και τότε την πλειοψηφία, η χώρα θα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές, για τέταρτη φορά σε ισάριθμα χρόνια, πιθανότατα στις 10 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν την ψηφοφορία ο Πέδρο Σάντσεθ είχε ενημερώσει ότι δεν θα καταφέρει να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του ισπανικού κοινοβουλίου για να παραμείνει στην εξουσία, ελλείψει μιας συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Podemos.

«Μια συμφωνία δεν κατέστη δυνατή» είχε ανακοίνωσε ο Σοσιαλιστής ηγέτης ενώπιον του κοινοβουλίου πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία των βουλευτών, προσθέτοντας ότι «δεν θα είμαστε η κυβέρνηση που θα είναι σημαντική για την Ισπανία» και καταλογίζοντας στους Podemos την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του πάντως, ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, προέτρεψε τον ηγέτη των σοσιαλιστών να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το κόμμα του και να μην οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση.

Σχετικά Νέα