

Η ισπανική κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει χάρη αύριο στους εννέα φυλακισμένους ηγέτες της αποτυχημένης απόπειρας ανεξαρτησίας της Καταλονίας το 2017, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ.
Με την απονομή χάριτος, την οποία ο υπουργικό συμβούλιο πρέπει να εγκρίνει στην εβδομαδιαία συνεδρίασή του, ο Σάντσεθ στοχεύει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στη βορειοανατολική περιφέρεια και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των καταλανικών αρχών.
«Η αντιπαράθεση δεν εξυπηρέτησε στην επίλυση κανενός προβλήματος», δήλωσε ο Σάντσεθ, σε μια ομιλία που εκφώνησε από την όπερα της Βαρκελώνης, σε μια εκδήλωση όπου παρέστησαν περίπου 300 μέλη της καταλανικής κοινωνίας των πολιτών.
«Για να επιτευχθεί μια συμφωνία κάποιος πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα», τόνισε.
«Η ισπανική κυβέρνηση θα κάνει αυτό το πρώτο βήμα τώρα».
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 60% των Ισπανών, όπως και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τάσσονται κατά της αποφυλάκισης των εννέα πολιτικών και ακτιβιστών, οι οποίοι φυλακίστηκαν το 2019 για τον ρόλο τους στα χαοτικά και πολλές φορές βίαια γεγονότα που οδήγησαν στη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην Ισπανία τις τελευταίες δεκαετίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Κρεμλίνο: “Πολλές αποχρώσεις” στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στην Ουκρανία
Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τετάρτη ότι υπάρχουν “πολλές αποχρώσεις” σχετικά με τις συνομιλίες για.
Γάζα: 17 νεκροί από νέα ισραηλινά πλήγματα – Άνθρωποι αγνοούνται κάτω από τα συντρίμμια
Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.
Ευρωζώνη: Βουτιά για τις νέες παραγγελίες τον Απρίλιο
Μικρή επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη καταγράφει για τον Απρίλιο η τελευταία έρευνα.
Λίβανος: Η Human Rights Watch κατηγορεί το Ισραήλ για τυφλά πλήγματα εναντίον αμάχων
Η Human Rights Watch κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι διεξήγαγε τυφλές αεροπορικές επιθέσεις κατά.