Ισπανία: Η κυβέρνηση Σάντσεθ προσπαθεί να αποφύγει ένα καθολικό lockdown

Η πίεση στην κυβέρνηση Σάντσεθ λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων στην Ισπανία, αυξάνεται. Η κυβέρνηση έχει επιβάλει σχεδόν όλα τα μέτρα που προσπάθησε να αποφύγει και τώρα καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να αποφεύγει και το ύστατο: το lockdown.

Είπε ότι οι κοινότητες δεν θα έκλειναν και το έκανε στη Μαδρίτη όταν η Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης, αντιστάθηκε στο κλείσιμο της πρωτεύουσας στο τριήμερο της 12ης Οκτωβρίου. Είπε ότι δεν έβλεπε την ανάγκη για άλλη κατάσταση συναγερμού και κατέληξε να εγκρίνει ένα εξάμηνο. Είπε ότι η συνήθης νομοθεσία ήταν αρκετή για τον έλεγχο του ιού, αλλά χρησιμοποίησε τον συνταγματικό μηχανισμό για την εφαρμογή απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Η εκτελεστική εξουσία είναι πρόθυμη να αντισταθεί στο τελευταίο εμπόδιο που έχει τεθεί: να μην αποφασίσει έναν νέο εγκλεισμό, ο οποίος θα καταλήξει να βυθίσει την οικονομία. Θα έχει επίσης σημαντικές συνέπειες για την υγεία των πολιτών, ιδίως των ηλικιωμένων. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν θα διασχίσει αυτή τη γραμμή, παρά τη σοβαρότητα των δεδομένων, επειδή είναι ο Σάντσεθ πεπεισμένος ότι μπορεί να ελέγξει την καμπύλη με τα τρέχοντα μέτρα. Εάν δεν καταφέρει να πετύχει αυτή τη βδομάδα και τα δεδομένα ξεπεράσουν τον έλεγχο, το lockdown θα επιστρέψει στο προσκήνιο.

Η κυβέρνηση έχει κινηθεί, ειδικά με την Αστούριας, να κατευνάσει τις φωνές που ζήτησαν να υπαγορεύσουν έναν νέο περιορισμό στο σπίτι. Τώρα η κυβέρνηση Σάντσεθ πιστεύει ότι τα δεδομένα των τελευταίων δύο ημερών, τα οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δείχνουν ότι η μετάδοση θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί, θα μειώσουν την πίεση και θα τους επιτρέψουν να υπομείνουν σε αυτήν την απόφαση να μην αυστηροποιήσουν τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Στις κοινότητες τη διαχείριση της κρίσης, στην κυβέρνηση το lockdown

Ο Πρόεδρος της κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ και ο Υπουργός Υγείας, Σαλβαδόρ Ίλα οι δύο βασικοί άνδρες στη διαχείριση της κρίσης, διατηρούν τη θεμελιώδη επιλογή του Μαΐου: η διαχείριση της πανδημίας επαφίεται στις αυτόνομες κοινότητες με ένα μόνο όριο, το lockdown, το οποίο μόνο η κεντρική εξουσία θα μπορούσε να υπαγορεύσει.

Στη Μονκλόα πιστεύουν ότι αυτή η στρατηγική αντίστασης έχει αποτελέσματα και ότι η Ισπανία, χωρίς να αποφασίζει αυτό το ακραίο μέτρο, αλλά άλλα πολύ σκληρά, όπως το συνολικό κλείσιμο της ξενοδοχειακής βιομηχανίας σε πολλές κοινότητες, καταφέρνει να αμβλύνει την καμπύλη και δεν είναι πλέον η χειρότερη σε αριθμούς χώρα της Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση, όλα μπορούν να αλλάξουν σε ώρες. Αυτή η εβδομάδα είναι καθοριστική. Οι αυτόνομες δυνάμεις ανακτούν όλο τον έλεγχο από τη Δευτέρα, και θα μπορούσαν ακόμη και να παύσουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας, κάτι που καμία περιφέρεια δεν φαίνεται πρόθυμη να κάνει. Το υπουργείο Υγείας θα μελετήσει λεπτομερώς την εξέλιξη της καμπύλης και αναλόγως θα κινηθούν στην επιβολή όποιων νέων μέτρων. Οι αυτόνομες κοινότητες πάντως, από την Αστούριας, μέχρι την Καστίλλη & Λεόν, αλλά και τη Χώρα των Βάσκων, ζητούν επιτακτικά ένα νέο lockdown, αν και η κυβέρνηση Σάντσεθ αντιτίθεται σθεναρά ως τώρα.

Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη στον κορωναϊό είναι ότι πρέπει να περάσουν πολλές ημέρες από τη στιγμή που λαμβάνονται τα μέτρα μέχρι να τεθούν σε ισχύ.

Εκείνοι που πιέζουν περισσότερο είναι εκείνοι που είναι οι νοσοκομειακοί καθώς βλέπουν ότι οι ΜΕΘ είναι σε οριακοί σημείο. Ο Ίλα ωστόσο, ζητά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και είναι πεπεισμένος πως τα μέτρα θα αποδώσουν.

Στην κυβέρνηση αναφέρουν το παράδειγμα της Καταλονίας. Πριν από δύο εβδομάδες, οι υπεύθυνοι πανικοβλήθηκαν. Οι αριθμοί ανέβαιναν με ραγδαίους ​​παρά το γεγονός ότι είχαν αποφασίσει να κλείσουν τα μπαρ, ένα δραστικό μέτρο. Ο Σαλβαδόρ Ίλα συνέστησε υπομονή και στο τέλος της εβδομάδας, τα καταλανικά στοιχεία, που ήταν αρχικά καταστροφικά, βελτιώθηκαν. Η κυβέρνηση Σάντσεθ δεν θεωρεί αναγκαίο τον περιορισμό στο και πιστεύει ότι έχει περάσαν τα χειρότερο.

Ο οικονομικός παράγοντας

Η εκτελεστική εξουσία είναι πεπεισμένη ότι ο αριθμός των θανάτων θα αρχίσει να μειώνεται γιατί τώρα αντικατοπτρίζουν την έξαρση που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο, όταν χάθηκε ο έλεγχος μετά από έναν ήδη δραματικό Σεπτέμβριο. Επιπλέον, αρνείται την ιδέα ότι η Ισπανία λαμβάνει πιο ήπια μέτρα από άλλες χώρες. Το πλήρες κλείσιμο των μπαρ και των κινηματογράφων στην Καταλονία, υποστηρίζουν στη Μονκλόα, ήταν μια πολύ σκληρή απόφαση, όχι πολύ μακριά από τον περιορισμό στη Γαλλία – η οποία επιτρέπει τη δουλειά, το σχολείο ή τον αθλητισμό – ή τους περιορισμούς της Γερμανίας.

Στην κυβέρνηση είναι δύσκολο να μιλήσει ανοιχτά για τον οικονομικό παράγοντα. Αλλά είναι προφανές ότι υπάρχει. Η Ισπανία είναι μία από τις χώρες στον κόσμο της οποίας η οικονομία υπέφερε περισσότερο και μία από αυτές με τις χειρότερες προοπτικές.

Τα περιθώρια του κράτους για να διαχειριστεί ένα νέο lockdown είναι στενά, κυρίως όσον αφορά στις εταιρείες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον τουρισμό και την εστίαση, που περιλαμβάνουν πολλές θέσεις εργασίας.

Ο Σάντσεθ έχει δεσμευθεί πως θα προσπαθήσει ενώ μπορεί να σταματήσει αυτό το πολύ σκληρό δεύτερο κύμα χωρίς να φτάσει στο καθολικό lockdown του περασμένου Μαρτίου. Αλλά κανείς δεν τολμά να κάνει καμία πρόβλεψη για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα