Ισπανία: Επιταχύνεται η εκστρατεία εμβολιασμού

Αυτή την εβδομάδα, περισσότερα εμβόλια έφτασαν στην Ισπανία από ό,τι ολόκληρο τον Ιανουάριο: δύο εκατομμύρια δόσεις, σχεδόν το ένα πέμπτο αυτών που έλαβε η χώρα από την έναρξη της εκστρατείας του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο ρυθμός θα διατηρηθεί το επόμενο διάστημα, καθώς η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου προσπαθεί να προλάβει ακόμη και ένα τέταρτο κύμα έξαρσης των κρουσμάτων.

Για να διαχειριστούν τη ροή των εμβολίωνκατά την άφιξή τους, η πλειονότητα των αυτόνομων κοινοτήτων που δεν είχαν ξεκινήσει μαζικούς εμβολιασμούς ολοκληρώνουν τον προγραμματισμό τους. Πρόκειται για την ανάπτυξη όλων των μέσων για την επίτευξη του στόχου της ανοσοποίησης του 70% του πληθυσμού το καλοκαίρι και την επιστροφή στην κανονική ζωή το συντομότερο δυνατό. Η ικανότητα μιας χώρας να φροντίζει τους πολίτες δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στην επιτάχυνση του ρυθμού μιας διαδικασίας που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε «απαράδεκτα αργή» στην Ευρώπη.

Η Μαδρίτη ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα ξεκινήσει το περίπτερο του Wizink Center για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού μεταξύ 60 και 65 ετών την επόμενη εβδομάδα. Το νέο νοσοκομείο Isabel Zendal και το στάδιο Wanda Metropolitano της Ατλέτικο Μαδρίτης λειτουργούν ήδη στην κοινότητα, όπου αυτές τις μέρες υπάρχουν άνθρωποι που έπρεπε να περιμένουν στη ουρά για ώρες για να λάβουν τη δόση της AstraZeneca. Στη Χώρα των Βάσκων, δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα άρχισαν να λειτουργούν αυτό το Σαββατοκύριακο, εκτός από πολλούς άλλους που ξεκίνησαν στις αρχές της εβδομάδας και στην αρένα για ταυρομαχίες στο Σαν Σεμπαστιάν, όπου οι δόσεις χορηγούνται από τις αρχές Μαρτίου στους δασκάλους και την αστυνομία.

Η Γαλικία έχει ετοιμάσει 14 κέντρα, όπως εκθεσιακούς χώρους, διανεμημένα σε όλη την κοινότητα για την μαζική άφιξη των δόσεων των εμβολίων. Στα Κανάρια Νησιά θα ξεκινήσουν δύο, ένα σε κάθε πρωτεύουσα, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα. Η Καταλονία περιμένει 200.000 εβδομαδιαίες δόσεις για να ξεκινήσει να τις χορηγεί σε έξι μεγάλες υποδομές. Η Αραγόν έχει τέσσερα, τα οποία θα χρησιμοποιήσει επίσης μόλις η άφιξη είναι “τεράστια”. Η Κοινότητα τη Βαλένθια θα περιμένει να έχει 57.000 εμβόλια την ημέρα για να πολλαπλασιάσει την χωρητικότητά της με υποδομές όπως η Πόλη των Τεχνών.

Στη La Rioja θα εγκαταστήσουν κινητές υποδομές εμβολιασμού από την εβδομάδα που έρχεται για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Οι Βαλεαρίδες Νήσοι καθιέρωσαν το λεγόμενο κέντρο covid-express σημεία στις 24 Μαρτίου. Άλλες αυτόνομες κοινότητες, όπως η Ανδαλουσία ή η Μούρθια, οι οποίες ξεκίνησαν σχεδόν από την αρχή με αθλητικές αίθουσες, διαβεβαιώνουν ότι θα επιτρέψουν όλο και μεγαλύτερες, ανάλογα με την άφιξη. Το ίδιο εξήγησαν οι εκπρόσωποι της της Υγείας Castilla-La Mancha, Navarra και Asturias.

Αυτά τα κέντρα εμβολιασμού θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά των κέντρων υγείας και ως μια εναλλακτική λύση για την αποφυγή της συμφόρησης σε μια μαζική ανοσοποίηση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ισπανία θα λάβει τουλάχιστον 30 εκατομμύρια δόσεις στο δεύτερο τρίμηνο που ξεκινά τώρα. Προστέθηκαν σε αυτούς που έχουν ήδη χορηγηθεί και σε αυτούς που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα και θα αρκούσαν για την ολοκλήρωση της ανοσοποίησης σχεδόν 24 εκατομμυρίων ανθρώπων στο τέλος Ιουνίου. Με αυτούς τους υπολογισμούς, ο στόχος του 70% θα μπορούσε να επιτευχθεί με το πλήρες πρόγραμμα στις αρχές του καλοκαιριού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα