Ισπανία: Αναθεωρήθηκε πτωτικά στο 6% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Φεβρουάριο, καθώς η τελική μέτρηση έδειξε ρυθμό 6% ετησίως αντί του 6,1% της προκαταρκτικής.

Υπενθυμίζεται ότι και η εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε αύξηση των τιμών με ετήσιο ρυθμό 6,1% τον Φεβρουάριο, ενώ τον περασμένο μήνα ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε μετρηθεί στο 5,9%.

Σύμφωνα με την τελική μέτρηση, οι τιμές των τροφίμων πραγματοποίησαν ετήσιο άλμα 16,6%, επιταχύνοντας κατά 2% από τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση ενέκρινε μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά προϊόντα διατροφής στην αρχή του έτους, αλλά οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται παρόλο που η υπουργός Οικονομίας Nadia Calvino είπε ότι το καλάθι αγορών είχε αρχίσει να σταθεροποιείται.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο με +16,8%, επιταχύνοντας τον λεγόμενο δομικό πληθωρισμό, ο οποίος δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές των φρέσκων τροφίμων και της ενέργειας και επιτάχυνε στο 7,6% σε ετήσια βάση από το 7,5% έναν μήνα πριν.

Με το 7,6% μάλιστα ο δομικός ή υποκείμενος πληθωρισμός έφτασε το υψηλότερο επίπεδο όπου έχει βρεθεί από όταν ξεκίνησε να μετρά η στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας το 2002.

Σημειώνεται τέλος ότι σύμφωνα με τη μέτρηση ο εναρμονισμένος με τα μέτρα της ΕΕ δείκτης καταναλωτή αναθεωρήθηκε επίσης πτωτικά στο 6% ετησίως από την προκαταρκτική εκτίμηση του 6,1%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα