Ισπανία: Ανακοίνωσε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας – «Κόφτης» σε aircondition και θέρμανση

Η Ισπανία ανακοίνωσε νέα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων ορίων στις θερμοκρασίες κλιματισμού και θέρμανσης σε δημόσια και μεγάλα εμπορικά κτίρια, καθώς γίνεται η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που επιδιώκει να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με διάταγμα που τίθεται σε ισχύ σε επτά ημέρες και ισχύει για δημόσια κτίρια, εμπορικά κέντρα, κινηματογράφους, θέατρα, σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια, η θέρμανση δεν πρέπει να τίθεται πάνω από 19 βαθμούς Κελσίου και ο κλιματισμός κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου. Οι πόρτες θα πρέπει να είναι κλειστές για να μην σπαταληθεί ενέργεια και τα φώτα στις βιτρίνες πρέπει να σβήνουν μετά τις 10 το βράδυ.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι εν λόγω εγκαταστάσεις θα πρέπει να εμφανίζουν πινακίδες ή οθόνες που εξηγούν τις πρωτοβουλίες εξοικονόμησης ενέργειας.

Αν και η Ισπανία δεν εξαρτάται τόσο από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό όσο πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, συμφώνησε σε μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 7-8%.

Τα μέτρα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επίσημη εφημερίδα της Τρίτης, θα παραμείνουν σε ισχύ έως τον Νοέμβριο του 2023.

«[Αυτό] καθορίζει μια σειρά μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη χρήση της πιο αποτελεσματικά, τα οποία είναι επείγοντα και απαραίτητα όταν πρόκειται για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας γενικά και τη μείωση της εξάρτησής μας από την ενέργεια εκτός της ισπανικής οικονομίας», ανέφερε το διάταγμα.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Ισπανίας, Tερέσα Ριμπέρα, πρότεινε επίσης οι δημόσιες διοικήσεις και οι μεγάλες εταιρείες να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι για να εξοικονομήσουν ενέργεια στις μεταφορές και στα κτίρια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα