Ισορροπία στο Χρηματιστήριο – Οριακά θετικός ο Αύγουστος

Κατάφερε να διαφοροποιηθεί το Χρηματιστήριο κατά τη σημερινή συνεδρίαση έναντι της πτωτικής πορείας των ευρωπαϊκών αγορών, με τους αγοραστές να βρίσκουν ανάχωμα στα εταιρικά αποτελέσματα και στα ενδιαφέροντα σημεία εισόδου που έχουν προκύψει σε αρκετούς τίτλους μετά τη διόρθωση.

Όπως είχε επισημάνει το insider.gr (Πώς ΕΛΠΕ και Motor Oil ανεβάζουν ταχύτητες στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου) κατακόρυφη εκτίναξη παρουσίασαν τα οικονομικά μεγέθη της Motor Oil (Hellas) κατά το 1ο εξάμηνο του 2022, με τα EBITDA να διαμορφώνονται σε επίπεδο Ομίλου στα 932,128 εκατ. ευρώ από 250,858 εκατ. την αντίστοιχη ενδιάμεση περίοδο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 271,58%. Τα κέρδη μετά από φόρους άγγιξαν τα 685,410 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 465,91% σε ετήσια βάση, από τα 121,117 εκατ. του 1ου εξαμήνου του 2021.

Ανάλογα θεαματική ήταν η άνοδος και σε επίπεδο εταιρείας, με τα EBITDA να αγγίζουν τα 796,656 εκατ., καταγράφοντας αύξηση σε ετήσια βάση 364,69%. Τα κέρδη της εταιρείας μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 592,996 εκατ., με την αύξηση να αγγίζει το 472,87%.

Παράλληλα, θετικό σήμα αναμένουν οι επενδυτές και από τα αποτελέσματα της Ελλάκτωρ λίγο μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Επιπλέον, θετικότερη εμφανίζεται για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες η Goldman Sachs επικαιροποιώντας τις εκτιμήσεις της, ώστε να αντανακλούν τα οικονομικά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου και τις προοπτικές που ανοίγονται σε αυτές.

Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, η αντίδραση της αγοράς στα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου ήταν θετική και για τις τέσσερις συστημικές και οι μετοχές κατέγραψαν άνοδο 15% κατά μέσο όρο τον τελευταίο μήνα, γεγονός που αντανακλά τρία βασικά σημεία αναφοράς: (1) την ισχυρότερη από την αναμενόμενη επέκταση των NII (καθαρά έσοδα από τόκους) και των εξυπηρετούμενων δανείων, (2) την ευνοϊκή εξέλιξη του ενεργητικού σε όρους τάσεων και ποιότητας και (3) τους βελτιωμένους δείκτες εποπτικών κεφαλαίων CET1.

Φυσικά κεντρική θέση στους επενδυτές συνεχίζει να έχει η πορεία του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, για δεύτερο συνεχή μήνα επιβραδύνεται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σε αντίθεση με την Ευρωζώνη στην οποία καταγράφεται και τον Αύγουστο επιτάχυνση της ανόδου των τιμών σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Eurostat για την πορεία του εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat από τα οποία προκύπτουν οι σημερινές ανακοινώσεις δείχνουν όμως μία μικρή εικόνα: μία επιβράδυνση των τιμών ενέργειας στην Ελλάδα (που συνδέεται με τον νέο πλαίσιο επιδότησης τις τιμής του ρεύματος που φαίνεται να αποδίδει και με τη τότε μικρή μείωση στην τιμή των καυσίμων), αλλά και μία επιτάχυνση σε πολλούς άλλους κλάδους, ένα στοιχείο που φανερώνει πως η ακρίβεια επεκτείνεται.

Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 11,1% στην Ελλάδα από 11,3% τον Ιούλιο (σ.σ. η αρχική πρόβλεψη της Eurostat ήταν για άνοδο κατά 11,5% τον Ιούλιο). Στην ενέργεια στην Ελλάδα η άνοδος ήταν κατά 49,6% τον Αύγουστο από 54,4% τον Ιούλιο).

Βέβαια, η πορεία του πληθωρισμού θα καθορίσει και τις αποφάσεις της ΕΚΤ που με βάση αυτό που τιμολογούν οι αγορές αναμένεται να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Στα του Χρηματιστηρίου, όλα αυτά τα δεδομένα αφομοιώνονται και περνάνε στην αγορά τη στιγμή που αναζητείται μια ήπια σταθερότητα σε ένα αρκετά ρευστό περιβάλλον.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε ελαφρώς την Τετάρτη κλείνοντας στο 0,08% και στις 856,36 μονάδες με το τζίρο στα 88,35 εκατ. ευρώ (ενισχυμένος λόγω MSCI και κλεισίματος βιβλίων). Να σημειωθεί πως στις δημοπρασίες ασκήθηκαν πιέσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους και η αγορά περιόρισε τα κέρδη της. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,42% στις 2.069 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κατάφερε να ορθοποδήσει να και να βγει ενισχυμένος κατά 0,58% στις 556,24 μονάδες.

Στις τράπεζες, υψηλή μεταβλητότητα καταγράφηκε στη Πειραιώς που εν τέλει έκλεισε ανοδικά στο +2,24% και στα 1,048 ευρώ, ενώ ακολούθησε η ΕΤΕ και η Alpha Bank με κέρδη 1,13% και 0,46% αντίστοιχα. Από την άλλη, οι πωλητές επικράτησαν στη Eurobank που υποχώρησε κατά 0,36% στα 0,93 ευρώ.

Με υψηλό όγκο η πτώση στο ΟΠΑΠ (-1,13%) παρά τα θετικά αποτελέσματα και την ισχυρή μερισματική πολιτική. Ακολούθησαν πτωτικά ο ΟΤΕ, που δείχνει να χάνει δυναμική υποχωρώντας χαμηλότερα από τα 16 ευρώ στα 15,86 ευρώ αλλά και η Jumbo (-1,11%).

Σε αυτό το τρίπτυχο πίεσαν οι πωλητές όπως και στη μετοχή της Aegean που σημείωσε πτώση 2,29% χάνοντας και τα 5 ευρώ (4,905 ευρώ).

Από την αντίπερα όχθη, οι αγοραστές στηρίχθηκαν στη μετοχή της ΜΟΗ που ενισχύθηκε κατά 2,28% στα 18,84 ευρώ αλλά και στην ElvalHalcor (1,75%).

Ακολούθησαν Mytilineos, Tέρνα Ενεργειακή, ΕΕΕ, Titan και Ελλάκτωρ. Premia Entersoft και Fourlis έδειξαν να πατούν γκάζι στη μεσαία κεφαλαιοποίηση εν αντιθέσει με τις κινήσεις σε Plaisio, Πλαστικά Θράκης και Epsilon Net.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα