Ισοπέδωσε τη Λιβύη η κακοκαιρία Daniel: Εφιαλτική εκτίμηση για έως και 20.000 νεκρούς

Η διεθνής βοήθεια αρχίζει σιγά-σιγά να φτάνει στην κατεστραμμένη πόλη της Λιβύης Ντέρνα, καθώς υπάρχουν φόβοι για έως και 20.000 νεκρούς, μετά τη σαρωτική κακοκαιρία Daniel.

Δέκα χιλιάδες άνθρωποι κηρύχθηκαν αγνοούμενοι από τις επίσημες υπηρεσίες βοήθειας, όπως η λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνος, αλλά η δυσοίωνη υψηλότερη εκτίμηση για 20.000 θανάτους προήλθε από τον διευθυντή του ιατρικού κέντρου al-Bayda, Abdul Rahim Maziq.

Τα πτώματα εξακολουθούν να γεμίζουν τους δρόμους και το πόσιμο νερό είναι σε ανεπάρκεια. Η καταιγίδα έχει σκοτώσει ολόκληρες οικογένειες και, με την απομάκρυνση ορισμένων χωριών και τον υποτυπώδη χαρακτήρα της δημοτικής διοίκησης, θα χρειαστεί χρόνος για να επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών.

Αλλά το μέγεθος της καταστροφής φάνηκε ακόμη χειρότερο από ό,τι είχαν αρχικά προβλέψει οι αξιωματούχοι. «Η θάλασσα ρίχνει συνεχώς δεκάδες πτώματα», δήλωσε ο Hichem Abu Chkiouat, υπουργός πολιτικής αεροπορίας της διοίκησης που διοικεί την ανατολική Λιβύη, προσθέτοντας ότι η ανοικοδόμηση θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια.