Ισχυρός σεισμός στην Αθήνα

Ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Αθήνα στις 14.13 της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 2 χλμ.

Το επίκεντρο βρίσκεται 23 χλμ Βορειοδυτικά της Αθήνας, περίπου 7 χλμ Βόρεια της Μαγούλας.

Σημειώνεται πως αυτή την ώρα έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην περιοχή του Μεταξουργείου, σε περιοχές του Πειραιά και σε άλλα σημεία της Αττικής, ενώ σύμφωνα με τι πληροφορίες παρουσιάζουν προβλήματα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Μέχρι ώρας δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κορινθία, την Αίγινα, ακόμα και σε νησιά των Κυκλάδων.

Aυτή την ώρα σημειώνονται μετασεισμοί, τους οποίους παρακολουθούν οι επιστήμονες του σεισμολογικού κέντρου.

Εκκενώνονται όλα τα δημόσια κτήρια

Την προληπτική εκκένωση όλων των δημόσιων κτηρίων ζήτησαν οι αρμόδιες αρχές, για προληπτικούς λόγους μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που έπληξαν την Αττική το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σεισμολόγοι: Δεν έχει εξακριβωθεί αν προκλήθηκε από το ίδιο ρήγμα με τον σεισμό του ’99

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρινίζοντας ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που προκάλεσε τον σημερινό σεισμό, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού. Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Εξετάζουμε τα στοιχεία για να εντοπίσουμε αν υπάρχει σύνδεση με το ρήγμα της Πάρνηθας, που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1999, ανέφερε από την πλευρά του και ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Μιλώντας στον Real FM, ο Γ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια αν υπάρχει κάποια σύνδεση με το ρήγμα της Πάρνηθας ούτε εάν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Σε κάθε περίπτωση συνέστησε ψυχραιμία ενώ επικρότησε την απόφαση, ως προληπτικό μέτρο, να εκκενωθούν τα δημόσια κτήρια.

ΑΠΘ: Επιφανειακή η σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ στην Αττική

Επιφανειακή ήταν η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 14.13 ώρα Ελλάδας και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αθήνα, σύμφωνα με το Σεισμολογικό Κέντρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη Μαγούλα, 10 χιλιόμετρα βόρεια της Ελευσίνας. Αυτή την ώρα σημειώνονται μετασεισμοί, τους οποίους παρακολουθούν οι επιστήμονες του σεισμολογικού κέντρου.

Προβλήματα στις επικοινωνίες μετά τη σεισμική δόνηση
Πολλά προβλήματα σημειώνεθηκαν στις επικοινωνίες μετά τον ισχυρό σεισμό που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική το μεσημέρι της Παρασκευής.

Μετά τη σεισμική δόνηση, αρκετοί άνθρωποι επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους, ωστόσο διαπίστωσαν ότι πολλές γραμμές ήταν «νεκρές».

Αντιθέτως, οι εφαρμογές των κινητών τηλεφώνων βρίσκονταν σε πλήρη λειτουργία και έτσι υπήρξε επικοινωνία μέσω αυτών των οδών

Σχετικά Νέα