Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 06:19 στα ανοιχτά της Κρήτης.
Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 56 χιλιόμετρα Βόρεια Βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου και είχε εστιακό βάθος 60,3 χλμ. Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε μετασεισμός 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Είναι θετικό ότι είχε μεγάλο εστιακό βάθος ανέφερε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΕΡΤΝews. “Το μέγεθος του σεισμού είναι αρκετά μεγάλο. Βέβαια είναι στον υποθαλάσσιο χώρο στη λεγόμενη οπίσθιο τάφρο, δεν είναι πάνω στο τόξο, είναι στην τάφρο. Είναι ένα μέγεθος αρκετά μεγάλο, το οποίο έγινε εντονότατα αισθητό σε όλη τη βόρεια Κρήτη. Βεβαίως δεν ξέρουμε ακόμα αν υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις ή όχι αυτή τη στιγμή και το υπουργείο βρίσκεται σε μία διαρκή συλλογή πληροφοριών. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν κάποιες μεγάλες βλάβες στην περιοχή. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, επειδή το επίκεντρο είναι στον υποθαλάσσιο χώρο και είναι αρκετά μακριά από την Κρήτη, νομίζω ότι οι επιπτώσεις από αυτόν τον σεισμό θα είναι περιορισμένες” πρόσθεσε.
Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αθήνα, όπως επίσης σε Ρέθυμνο και Χανιά. Ο σεισμός οδήγησε πολλούς κατοίκους στο να βρεθούν έξω από τα σπίτια τους στους νομούς Ρεθύμνου και Λασιθίου.
“Eίναι σεισμός που έγινε πάνω στο τόξο, στην βυθιζόμενη πλάκα σε βάθος 60 χιλιομέτρων. Είναι ένας κλασσικός σεισμός του ελληνικού τόξου σε ενδιάμεσο βάθος. Δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις περαιτέρω σε κατασκευές ή να προκαλέσει τσουνάμι, όπως επίσης δεν θα επηρεάσει την Σαντορίνη” εκτίμησε οΓενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς. “Έχει μεγάλο βάθος και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν ιδιαίτερα οι κάτοικοι” πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης σημείωσε στο ΕΡΤNews ότι το βάθος του σεισμού μείωσε εντελώς την αισθητικότητα και τις πιθανές ζημιές στις περιοχές. “Εξάλλου είναι και 55 χιλιόμετρα μακριά από την εγγύτερη κατοικημένη ζώνη αυτή της Κρήτης. Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Είναι ένας τυπικός σεισμός ενδιάμεσου βάθους. Δεν περιμένουμε μια πλούσια ακολουθία. Από εκεί και πέρα περιμένουμε και την εξέλιξη του φαινομένου“.
“Όλοι οι σεισμοί βάθους έχουν να κάνουν με τον μηχανισμό της υποβοήθησης της αφρικανικής πλάκας κάτω από το Αιγαίο. Είναι και αυτός ο λόγος ο οποίος δεν μας ανησυχεί. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τέτοιους σεισμούς. Δεν προκαλούν, όπως είπαμε, μετασεισμικές ακολουθίες σημαντικές και δεν προκαλούν βλάβες. Ούτε καν υπάρχει περίπτωση για τσουνάμι ή οτιδήποτε” πρόσθεσε.
Σε κατάσταση γενικής επιφυλακής βρίσκονται οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Κρήτης. Οχήματα της πυροσβεστικής βρίσκονται ήδη σε περιπολίες για τον έλεγχο της κατάστασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταγραφεί ως συνέπειες του σεισμού, μικρής έκτασης κατολισθήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και επί της οδού 25ης Αυγούστου στο Ηράκλειο σημειώθηκε μικρή πτώση τμημάτων ενός κτιρίου.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία σημειώθηκε κατολίσθηση στο δρόμο Μύρτος – Τέρτσα στα νότια του νομού Λασιθίου όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία.
Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται οι υπηρεσίες τόσο της περιφέρειας Κρήτης όσο και των δήμων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Κρήτης, Τσαπάκος Γεώργιος, μιλώντας στο ΕΡΤNews τόνισε ότι οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι πραγματοποιείται σύσκεψη για το εάν θα λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία στο νομό Λασιθίου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, Συριγωνάκης Νικόλαος, μιλώντας στο ΕΡΤNews τόνισε ότι έχει επικοινωνήσει με τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας για να συζητηθεί το θέμα των σχολείων με τους φορείς. “Αν και πιστεύω ότι δεν θα έχουμε άλλη σεισμική ακολουθία, θα το δούμε. Όμως το θέμα αυτό είναι υπό εξέταση” πρόσθεσε.
Κλειστό θα παραμείνει το φαράγγι της Ίμπρου στα Σφακιά, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός. Το κλείσιμο αφορά σε προληπτικούς λόγους που απορρέουν του σεισμού.