Ισχυρό comeback για το Χρηματιστήριο με αντίδραση των τραπεζών

Από την «κόλαση» των 1.234 μονάδων, δηλαδή μια ανάσα από τον σημαντικό πυθμένα των 1.227 μονάδων, στον «παράδεισο» των 1.260 μονάδων βρέθηκε το Χρηματιστήριο στη σημερινή συνεδρίαση.

Η μεταβλητότητα χτύπησε κόκκινο καθώς αρκετοί fast money investors και ξένοι θέλησαν να δοκιμάσουν τα όρια της αγοράς, με την προσφορά να αρχίζει σταδιακά να μαζεύεται και με εφαλτήριο τις τράπεζες να φεύγει δυναμικά η αγορά προς τα πάνω.

Σε πολλούς τίτλους όπως στην ΕΤΕ και την Πειραιώς οι συνθήκες του MACD ήταν θετικές, σπάζοντας την κορυφή που έφτιαξε ο χαμηλότερος πυθμένας. Το κροσαρισμα σε δίωρο γράφημα και το πέρασμα σε θετικό έδαφος στο διάγραμμα των 30 λεπτών, πυροδότησε κύμα αγορών με πολύ δύναμη.

Πολλοί ήταν αυτοί που απέδιδαν το κλίμα νευρικότητας και τις άτσαλες κινήσεις των τελευταίων ημερών στις μεγάλες λήξεις παραγώγων και ειδικά όταν όλο το τρίμηνο είχε cash amd carry arbitrage.

Τα βλέμματα είσα στραμμένα, τόσο η DBRS, όσο και η Moody’s που έχουν στείλει «σήματα» αναβάθμισης, αλλά οι πιο καθοριστικές αξιολογήσεις είναι αναμφισβήτητα αυτές των Standard & Poor’s και αρκετά αργότερα της Fitch την 1η Δεκεμβρίου («BB+» – σταθερό outlook), με το επενδυτικό «story» να βασίζεται σε ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του τρέχοντος έτους (κυρίως από του αμερικανικούς οίκους).

Πιάνοντας ωστόσο το νήμα από την αρχή, η DBRS καλείται σε πρώτο βαθμό να αναβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές και κατόπιν αυτού, να αναβαθμίσει το αξιόχρεο σε «BBB (low)», ήτοι στην κατηγορία του «investment grade». Άρα σε ένα rating action θα πρέπει να προβεί σε δύο θετικές κινήσεις (outlook – αξιόχρεο) ώστε να δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, κάτι που καθίστανται αρκετά πιο δύσκολο – αλλά όχι ακατόρθωτο – με βάση το ιστορικό και τους γενικότερους χειρισμούς των οίκων, αλλά και εξαιτίας του πλέγματος αβεβαιοτήτων που κυριαρχεί σε αρκετά διεθνή (κυρίως Ευρωζώνη) και εγχώρια μέτωπα. Βέβαια, με το πολιτικό σκηνικό να έχει ξεκαθαρίσει και όλους τους οίκους να εκφράζουν τη θετική τους άποψη ως προς αυτό και ως προς τη διασφάλιση της συνέχειας της πολιτικής, και την ελληνική οικονομία να συνεχίζει να υπεραποδίδει σημαντικά έναντι της Ευρωζώνης, ενδέχεται η DBRS να θέλει να προηγηθεί έναντι των Αμερικανών.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 0,96% στις 1.259,50 μονάδες, με τον τζίρο στα 93,09 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,03% στις 3.053,25 μονάδες, ενώ πρωταγωνιστής ήταν ο τραπεζικός κλάδος που αντέδρασε κατά 2,19% στις 992,88 μονάδες, βλέποντας ξανά τις 1.000 μονάδες.

Η Εθνική έδωσε το σήμα αγορών, κλείνοντας με άνοδο 3,52% στα 5,94 ευρώ, βλέποντας και πάνω από τα 6 ευρώ. Ακολούθησε η Πειραιώς στο 3,33% και τα 3,10 ευρώ, και η Alpha Bank στο 2,38% και τα 1,397 ευρώ. Χαμηλότερη αλλά έτοιμη για μια αντίδραση ελατηρίου είναι η Eurobank που έκλεισε στο 0,27% και τα 1,494 ευρώ.

Ισχυρή άνοδο κατέγραψε η ElvalHalcor που επανήλθε πάνω από τα 2 ευρώ (4,10%), αλλά και ο ΟΠΑΠ στο 1,37% και τα 16,31 ευρώ. Στα 7,04 επανήλθε η Cenergy με την ΕΥΔΑΠ στο 1,9%.

Ήπια ανοδική αντίδραση για ΟΤΕ, ΕΕΕ, ΜΟΗ και Τιτάν, καθώς το ενδιαφέρον στράφηκε κυρίως στις τράπεζες. Άνοδο 1,15% κατέγραψε η ΕΧΑΕ, έχοντας πιεστεί αρκετά το τελευταίο διάστημα, εών ήπια πτωτικά συνέχισαν ΕΛΠΕ (-0,65%), Μυτιληναίος (-0,68%), Autohellas (-0,29%) και Ελλάκτωρ (-0,45%). Όλες ωστόσο μακριά από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα