Ισχυρή άνοδος στις ασιατικές αγορές

Ισχυρά ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες στα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς αυξάνεται παγκοσμίως η αισιοδοξία για “έξοδο” από την υγειονομική – και κατ’ επέκτασιν και την οικονομική – κρίση του κορονοϊού, μετά την επιτυχή δοκιμή πειραματικού εμβολίου από την εταιρεία Moderna.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei κατέγραψε κέρδη 1,64%, στις 20.464,50 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να ενισχύεται κατά 2,23%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng σημειώνει άνοδο 2,02%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shangai “κερδίζει” 0,75% και ο Shenzen 0,89%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted σημείωσε κέρδη 1,12%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε με άνοδο 1,81%.

Στην Ιαπωνία, η μετοχή της εταιρείας κατασκευών ρομποτικής Fanuc είδε τη μετοχή της να σημειώνει άνοδο άνω του 4%. Στο Χονγκ Κονγκ, η μετοχή της HSBC κινείται ισχυρά ανοδικά κατά 3%.

Σε εταιρικά νέα, η μετοχή της Thai Airways εκτοξεύτηκε κατά 12% μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο του σχεδίου η εταιρεία να κηρύξει πτώχευση και να εκκινηθούν διαδικασίες για την αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως επιβεβαίωσε το Reuters, επικαλούμενο τον πρωθυπουργό της ασιατικής χώρας.

Στο πεδίο του εμβολίου, η Moderna ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι, μετά τη λήψη δύο δόσεων πειραματικού εμβολίου, και οι 45 συμμετέχοντες σε κλινική δοκιμή ανέπτυξαν αντισώματα κατά του κορονοϊού.

“Ελπίζω να βρούμε το εμβόλιο σε χρόνο ρεκόρ και όλα να είναι μέλι – γάλα, ωστόσο η υποκείμενη πραγματικότητα είναι ακόμη εξαιρετικά ασταθής”, σχολίασε ο Hugh Young, γενικός διευθυντής Ασίας – Ειρηνικού στην Aberdeen Standard Investments, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Όσον αφορά το χθεσινό ράλι στην Wall Street και το σημερινό ανάλογό του στην Ασία, ο Young σημείωσε: “Μπορεί να διατηρηθεί βραχυπρόθεσμα, ωστόσο η πραγματικότητα θα αποτυθπωθεί τις επόμενες εβδομάδες στα εταιρικά αποτελέσματα και την εταιρική υγεία. Το β΄ τρίμηνο αυτού του έτους θα είναι τραγικό τόσο για τις οικονομίες παγκοσμίως, όσο και για την πλειονότητα των εταιρειών”.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ανέφερε τη Δευτέρα ότι η χώρα του θα δαπανήσει συνολικό ποσό 2 δισ. δολ. μέσα σε δύο χρόνια για αρωγή προς άλλες χώρες προκειμένου αυτές να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας (Reserve Bank of Australia) για τον Μάιο, εξάλλου, δείχνουν ότι το δ.σ. της δεν πρόκειται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων μέχρι να υπάρξει πρόοδος στον τομέα της απασχόλησης, ενώ εκτιμά επίσης ότι ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να ξεφύγει από το εύρος του στόχου 2% έως 3%.

Τη Δευτέρα, επίσης, ανακοινώθηκε ότι η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε το α΄ τρίμηνο του 2020 κατά 3,4%, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2019.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα