Ιρλανδία: Δεν θα δεχτούμε εκφοβισμό για το Brexit

Η Ιρλανδία δεν πρόκειται να δεχθεί εκφοβισμό στις συνομιλίες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η διαφωνία μεταξύ του Λονδίνου και του Δουβλίνου για τα σχέδια αναφορικά με τα ιρλανδικά σύνορα έχει γίνει το πλέον επίμαχο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τη συμφωνία διαζυγίου. Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε την Ιρλανδία να καταργήσει τη ρήτρα του λεγόμενου “backstop” για τα ιρλανδικά σύνορα, που προέβλεπε η συμφωνία την οποία διαπραγματεύθηκε η προκάτοχός του Τερέζα Μέι.

«Η Ιρλανδία δεν πρόκειται να δεχθεί εκφοβισμό για αυτό το θέμα και, ως κυβέρνηση και ως χώρα, πιστεύω ότι θα εμμείνουμε στη θέση μας», δήλωσε ο Βαράντκαρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Irish Daily Mirror.

Ο Βαράντκαρ δήλωσε ότι η Ιρλανδία έχει την «απόλυτη στήριξη» από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα του backstop, που σχεδιάστηκε ως δικλίδα ασφαλείας για να αποφευχθούν οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Βαράντκαρ δήλωσε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  ότι η χθεσινή του, πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζόνσον «πήγε σχετικά καλά» και ότι δεν θεωρεί περιφρόνηση το γεγονός ότι το τηλεφώνημα έγινε έξι ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Βρετανού πρωθυπουργού.

Σχετικά Νέα