Ιράν: Θα πάψει να εφαρμόζει μονομερώς ορισμένες δεσμεύσεις της πυρηνικής συμφωνίας

Η Τεχεράνη αποφάσισε μονομερώς να πάψει να εφαρμόζει “ορισμένες” από τις “δεσμεύσεις της” τις οποίες είχε κάνει εντός των ορίων της διεθνούς συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν το 2015, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε ανακοίνωσή του.

Για την απόφαση ενημερώθηκαν επίσημα σήμερα το πρωί στην Τεχεράνη οι πρεσβευτές των χωρών που παραμένουν ακόμη συμβαλλόμενα μέρη στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, ή ΚΟΣΔ, δηλαδή της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ρωσίας και της Κίνας, έναν χρόνο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία.

Στους πρεσβευτές επιδόθηκε επιστολή του προέδρου Χασάν Ρουχανί, σύμφωνα με τον οποίο η Ισλαμική Δημοκρατία δεσμεύεται “να τηρήσει” τη συμφωνία.

Ωστόσο, στην επιστολή τονίζεται ότι το Ιράν θα σταματήσει να εφαρμόζει περιορισμούς στα αποθέματα του βαρέος ύδατος και του εμπλουτισμένου ουρανίου – μέχρι σήμερα πωλεί μέρος τους – ενώ διατυπώνεται η απειλή πως η Τεχεράνη ενδέχεται να λάβει νέα μέτρα “εντός 60 ημερών”.

Ο Ρουχανί προειδοποιεί ακόμη, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  πως θα υπάρξει “σθεναρή αντίδραση” της ιρανικής κυβέρνησης εάν το θέμα του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας παραπεμφθεί ξανά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρει πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, καλεί τα μέρη να εφαρμόσουν τις δικές τους δεσμεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας στα πεδία της τραπεζικής και της ενέργειας, ενώ προειδοποιεί πως εάν η συμφωνία καταρρεύσει, η κατάσταση θα γίνει επικίνδυνη τόσο για τη χώρα του όσο και για τον κόσμο, σύμφωνα με ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων.

Την απόφαση να τερματιστεί ο περιορισμός των αποθεμάτων βαρέος ύδατος και εμπλουτισμένου ουρανίου ανακοίνωσε λίγη ώρα αργότερα και το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν.

Σχετικά Νέα