

Το Ιράν άφησε προσωρινά ελεύθερη τη Νασρίν Σοτουντέχ,την διεθνώς αναγνωρισμένη δικηγόρο και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία φυλακίστηκε πριν από δύο χρόνια με κατηγορίες περί κατασκοπείας και προπαγάνδας όπως έκανε γνωστό το πρακτορείο Mizan.
Η αποφυλάκιση της Σοτουντέχ ακολουθεί τις προειδοποιήσεις που απηύθυναν τον περασμένο μήνα οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι η υγεία της είχε επιδεινωθεί πολύ, αφότου πραγματοποίησε απεργία πείνας έξι εβδομάδων ζητώντας την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων και ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Στη Νάσριν Σοτουντέχ… χορηγήθηκε άδεια με τη συμφωνία του αναπληρωτή αστυνομικού διευθυντή των γυναικείων φυλακών», μετέδωσε το Mizan χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η 57χρονη νομικός, που έχει εκπροσωπήσει ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων γυναίκες σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις λόγω του ότι έβγαλαν δημοσίως τη μαντίλα τους, συνελήφθη το 2018 και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία, διασπορά προπαγάνδας και εξύβριση του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν.
Η Σοτουντέχ, η οποία δεν αποδέχεται όσα της καταλογίζουν, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 38 ετών και να μαστιγωθεί 148 φορές.
Οκτώ χρόνια νωρίτερα, είχε φυλακιστεί για παρόμοιες κατηγορίες περί διασποράς προπαγάνδας και για συνωμοσία κατά της ασφάλειας του κράτους, κατηγορίες που επίσης είχε αρνηθεί. Είχε αποφυλακιστεί αφού είχε εκτίσει το μισό της ποινής κάθειρξης των 6 ετών, που της είχε επιβληθεί.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της έχει απονείμει το βραβείο Ζαχάροφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2012.
Σχετικά Νέα
Η πολιτική του Τραμπ για τα κρυπτονομίσματα προκαλεί ανησυχία και χάσμα μεταξύ ΕΕ – ΕΚΤ
Γραμμές μάχης λαμβάνουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εάν.
Στην Αίγυπτο αντιπροσωπεία της Χαμάς για να συζητήσει «νέες ιδέες» για εκεχειρία
Αντιπροσωπεία της Χαμάς είναι καθ’ οδόν προς το Κάιρο για να συζητήσει με τους.
Πρέσβης Κίνας: Οι ΗΠΑ παραβίασαν σοβαρά τα έννομα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των χωρών
Για προστατευτισμό, μονομέρεια και οικονομική ηγεμονία στο όνομα της “αμοιβαιότητας” κάνει λόγο, σε άρθρο.
ΗΠΑ: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ινδία για τους δασμούς
Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει οι ΗΠΑ προς την κατεύθυνση μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας μετά.