

Η κύρια ιρανική υπερσυντηρητική εφημερίδα Καϊχάν συνεχάρη σήμερα τον άνθρωπο που χθες, Παρασκευή, μαχαίρωσε στις ΗΠΑ τον παγκοσμίως γνωστό βρετανό συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι, συγγραφέα των «Σατανικών στίχων», ο οποίος είναι εδώ και πάνω από 30 χρόνια ο στόχος ενός ιρανικού φετφά.
«Μπράβο σ’ αυτό το θαρραλέο και με συνείδηση του καθήκοντός του άνδρα, ο οποίος επιτέθηκε στον αποστάτη και φαύλο Σαλμάν Ρούσντι», γράφει η εφημερίδα, ο επικεφαλής της οποίας διορίζεται από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
«Ας φιλήσουμε το χέρι αυτού που έσκισε το λαιμό του εχθρού του Θεού με ένα μαχαίρι», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Ο δράστης της επίθεσης μαχαίρωσε τον Ρούσντι στο λαιμό και την κοιλιά σε ένα αμφιθέατρο πολιτιστικού κέντρου στην Τσοτόκουα, στο βορειοδυτικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τον λογοτεχνικό πράκτορά του, ο συγγραφέας είναι διασωληνωμένος και μπορεί να χάσει το ένα μάτι του.
Η ιρανική εξουσία δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει επισήμως την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του 75χρονου διανοούμενου.
Ακολουθώντας την επίσημη γραμμή, το σύνολο των ιρανικών μέσων ενημέρωσης χαρακτήρισαν τον Ρούσντι «αποστάτη», με εξαίρεση τη μεταρρυθμιστική εφημερίδα Etemad.
Η κρατική εφημερίδα Iran έγραψε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πως «ο λαιμός του διαβόλου επλήγη με ένα ξυράφι».
«Δεν θα κλάψω για ένα συγγραφέα ο οποίος καταγγέλλει με ατέλειωτο μίσος και ατέλειωτη περιφρόνηση τους μουσουλμάνους και το ισλάμ», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Μοχαμάντ Μαραντί, σύμβουλος της ομάδας διαπραγματευτών για το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
«Ο Ρούσντι είναι ένα πιόνι της αυτοκρατορίας που εμφανίζεται ως μετααποικιακός μυθιστοριογράφος», πρόσθεσε.
«Δεν είναι παράξενο που, ενώ πλησιάζουμε σε μια εν δυνάμει συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσποιούνται πως είχε προγραμματιστεί μια επίθεση εναντίον του Μπόλτον (του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου)… και στη συνέχεια συμβαίνει αυτό;», αναρωτιέται.
Ο Σαλμάν Ρούσντι είχε προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις σε ένα μέρος του μουσουλμανικού κόσμου με την έκδοση, το Σεπτέμβριο 1988, των «Σατανικών στίχων». Ο ιδρυτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί εξέδωσε το 1989 ένα φετφά που ζητούσε τη δολοφονία του συγγραφέα.
Σχετικά Νέα
Ένας αγώνας εξουσίας στο Βατικανό ξεκινά: Θα βγει από το κονκλάβιο ένας «αντι Φραγκίσκος» πάπας;
Καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος «επέστρεψε στο σπίτι του Πατέρα» όπως ανακοίνωσε ο Ιρλανδοαμερικανός καρδινάλιος.
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα νέο χρώμα
Χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή τεχνική μια ομάδα επιστημόνων κατάφερε να διεγείρει συγκεκριμένα φωτοευαίσθητα κύτταρα του.
Μιανμάρ: Η στρατιωτική χούντα παρέτεινε έως τις 30 Απριλίου την κατάπαυση του πυρός μετά τον φονικό σεισμό
Η χούντα της Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι παρατείνει έως τις 30 Απριλίου την κατάπαυση του.
Οι τελευταίες ώρες του Πάπα Φραγκίσκου, μετά την εμφάνισή του την Κυριακή του Πάσχα
Την Κυριακή του Πάσχα, ο 88χρονος βαριά άρρωστος και εμφανώς καταβεβλημένος Πάπας Φραγκίσκος αψήφησε.