Ιράν: Ο συντηρητικός πρώην δήμαρχος της Τεχεράνης εξελέγη πρόεδρος της Βουλής

Το νέο ιρανικό κοινοβούλιο εξέλεξε σήμερα ως πρόεδρό του τον πρώην δήμαρχο της Τεχεράνης Μοχαμάντ-Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, εδραιώνοντας την εξουσία των συντηρητικών πριν από τις προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν την επόμενη χρονιά.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως ο Γκαλιμπάφ, 58 ετών, συγκέντρωσε 230 εκ των 267 ψήφων των βουλευτών που ψήφισαν για τη θητεία του στον θώκο, έναν από τους πιο σημαντικούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Μοχαμάντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ ήταν τρεις φορές υποψήφιος σε προεδρικές εκλογές, πρώην αρχηγός της αστυνομίας, μέλος των Φρουρών της Επανάστασης –του ιδεολογικού στρατού του Ιράν– και δήμαρχος της Τεχεράνης από το 2005 έως το 2017.

Η εκλογή του ως επικεφαλής του κοινοβουλίου μετατοπίζει ακόμη περισσότερο την ισορροπία προς την πλευρά των συντηρητικών απέναντι σε έναν μετριοπαθή πρόεδρο, τον Χασάν Ροχανί, σε ένα πλαίσιο βαθιάς οικονομικής ύφεσης, που οφείλεται εν μέρει στις αμερικανικές κυρώσεις, και υψηλών εντάσεων ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον.

Ο Γκαλιμπάφ είχε συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψήφων στην πρωτεύουσα κατά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Φεβρουάριο και σημαδεύτηκαν από μεγάλη αποχή, για την εκλογή 290 βουλευτών της ενδέκατης κοινοβουλευτικής περιόδου μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Η αποχή-ρεκόρ οφειλόταν κυρίως στην απόρριψη χιλιάδων μετριοπαθών και μεταρρυθμιστών υποψηφίων από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος, ένα όργανο υπό τον έλεγχο των συντηρητικών το οποίο είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο των εκλογών, με αποτέλεσμα η ψηφοφορία να περιοριστεί σε μια αντιπαράθεση ανάμεσα σε συντηρητικούς και υπερσυντηρητικούς.

Η Εθνοσυνέλευση έχει κλείσει από τις 7 Απριλίου, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία του νέου κορΩνοϊού στην οποία το Ιράν έχει καταβάλει βαρύ τίμημα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο ιός έχει προκαλέσει 7.564 θανάτους μεταξύ των 141.591 ανθρώπων που επιβεβαιώθηκε ότι προσβλήθηκαν από την ασθένεια.

Ο Γκαλιμπάφ διαδέχεται τον Αλί Λαριτζανί, που ήταν επικεφαλής του κοινοβουλίου από το 2008.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου διευθύνει τις υποθέσεις της συνέλευσης αλλά κατέχει και μια έδρα στο Ανώτατο Συμβούλιο Οικονομικού Συντονισμού μαζί με τον πρόεδρο και τον επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας.

Το Συμβούλιο, που ιδρύθηκε το 2018 από τον Ανώτατο Ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είναι η ανώτατη αρχή διαχείρισης των οικονομικών υποθέσεων της χώρας και αποστολή του είναι η αντιμετώπιση των αμερικανικών κυρώσεων.

Οι κυρώσεις, που πλήττουν κυρίως τον καίριο για τη χώρα πετρελαϊκό τομέα και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, επανήλθαν μετά τη μονομερή καταγγελία από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το 2018, της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που είχε επιτευχθεί το 2015.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα