Ιράν: Ιρανός καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη για κατασκοπεία υπέρ Βρετανίας

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι καταδίκασε Ιρανό υπήκοο σε κάθειρξη 10 ετών για διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό της Βρετανίας, καθώς η ένταση αυξάνεται ανάμεσα στην Τεχεράνη και μερικές δυτικές χώρες αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα και το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν.

“Ένας Ιρανός που ήταν υπεύθυνος του γραφείου ‘Ιράν’ στον βρετανικό πολιτιστικό οργανισμό, που φέρει την ονομασία Βρετανικό Συμβούλιο, συνεργάσθηκε με την υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας … καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 10 ετών έπειτα από σαφή ομολογία”, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars, ο Γολαμχοσεΐν Εσμαϊλί, εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής.

Ο Εσμαϊλί δήλωσε ότι το πρόσωπο που καταδικάσθηκε ήταν αρμόδιο για προγράμματα “πολιτιστικής διείσδυσης” στο Ιράν. Δεν κατονόμασε το εν λόγω πρόσωπο και δεν διευκρίνισε αν έχει βρετανική υπηκοότητα.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να σχολιάσει. Το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council) είναι η βρετανική πολιτιστική υπηρεσία στο εξωτερικό.

Οι συλλήψεις Ιρανών που κατηγορούνται για κατασκοπεία έχουν αυξηθεί αφότου ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε πέρυσι ότι υπήρξε “διείσδυση” δυτικών πρακτόρων στο Ιράν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά Νέα