Ιράν: Η κυβέρνηση αντιτίθεται σε ένα σχέδιο νόμου των βουλευτών κατά IAEA

Το σχέδιο του ιρανικού Κοινοβουλίου που έχει σκοπό να αναγκάσει την Τεχεράνη να θέσει τέρμα στις επιθεωρήσεις του πυρηνικού προγράμματός της μετά τη δολοφονία ενός πυρηνικού φυσικού δεν είναι «ούτε απαραίτητο ούτε χρήσιμο», ανέφερε σήμερα η ιρανική διπλωματία.

Δηλώνοντας πως θέλει να υλοποιήσει τους «σκοπούς» του «μάρτυρα Μοχσέν Φαχριζαντέχ», ενός διαπρεπούς Ιρανού επιστήμονα που δολοφονήθηκε την περασμένη Παρασκευή σε μια επίθεση που οι ιρανικές αρχές αποδίδουν στο Ισραήλ, το ιρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα επί της αρχής μια πρόταση νόμου με τίτλο «Στρατηγική δράση για την άρση των κυρώσεων και την προστασία των συμφερόντων του ιρανικού λαού».

Στο κείμενο αυτό η κυβέρνηση καλείται να «θέσει τέρμα» στις επιθεωρήσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και να «παράγει και να αποθηκεύει τουλάχιστον 120 κιλά ετησίως εμπλουτισμένου ουρανίου 20%».

Αυτοί οι δύο όροι, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ,  είναι αντίθετοι στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ισλαμική Δημοκρατία με βάση τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που επιτεύχθηκε στη Βιέννη το 2015.

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σαφώς και κατηγορηματικά ότι δεν συμφωνεί με το σχέδιο αυτό» το οποίο θεωρεί πως δεν είναι “ούτε απαραίτητο ούτε χρήσιμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ σε συνέντευξη Τύπου.

Η συμφωνία της Βιέννης προσφέρει στην Τεχεράνη μια χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί λόγω του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματός της με αντάλλαγμα μια δραστική μείωσή του και διασφαλίσεις, που επαληθεύει η IAEA, που έχουν σκοπό να αποδείξουν πως το Ιράν δεν επιδιώκει να αποκτήσει ατομική βόμβα.

Όμως η συμφωνία κινδυνεύει να καταρρεύσει αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τις Ηνωμένες Πολιτείες από αυτήν τον Μάιο του 2018 προτού επαναφέρει και εντείνει τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν που βύθισαν τη χώρα σε σφοδρή ύφεση.

Απαντώντας η Ισλαμική Δημοκρατία αποσύρθηκε σταδιακά από τον Μάιο του 2019 από την πλειονότητα των κυριότερων δεσμεύσεων που είχε αναλάβει στη Βιέννη.

Σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη έκθεση της IAEA, που δημοσιοποιήθηκε τον Νοέμβριο, η Τεχεράνη εμπλούτιζε ουράνιο σε βαθμό καθαρότητας ανώτερο εκείνου που προβλέπεται από τη συμφωνία της Βιέννης (3,67%) αλλά δεν είχε ξεπεράσει το όριο του 4,5% και εξακολουθούσε να υπόκειται στο εξαιρετικά αυστηρό καθεστώς επιθεωρήσεων της Υπηρεσίας.

«Κανείς δεν θα κέρδιζε από μια μείωση, έναν περιορισμό ή μια διακοπή της εργασίας που κάνουμε από κοινού» με τους Ιρανούς, δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο γενικός διευθυντής της IAEA, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Βιέννη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα