Ιράν – Εκλογές: Ο υπερσυντηρητικός Εμπραχίμ Ραϊσί έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα

Ο επικεφαλής της δικαστικής αρχής του Ιράν, ο υπερσυντηρητικός Εμπραχίμ Ραϊσί, υποψήφιος χωρίς επιτυχία στις προεδρικές εκλογές του 2017, ανακοίνωσε σήμερα σε ιρανικά μέσα ενημέρωσης ότι θα υποβάλει υποψηφιότητά στις εκλογές της 18ης Ιουνίου.

Ηλικίας 60 ετών ο χοτζατολεσλάμ (βαθμός σιίτη ιερωμένου κατώτερου του αγιατολάχ) είχε αφήσει να πλανάται για καιρό αμφιβολία για τις προθέσεις του.

Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του την τελευταία ημέρα της περιόδου εγγραφής των υποψηφιοτήτων, λίγο αφού υπέβαλε τον φάκελό του στο υπουργείο Εσωτερικό ο μετριοπαθής συντηρητικός Αλί Λαριτζανί, πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Ο Ραϊσί αναμένεται εντός της ημέρας στο υπουργείο.

“Έρχομαι ως ανεξάρτητος στη σκηνή για να κάνω αλλαγές στην εκτελεστική εξουσία της χώρας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φτώχεια, η διαφθορά, οι ταπεινώσεις και οι διακρίσεις”, ζητήματα τα οποία είχε προωθήσει και το 2017, ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών οι δύο βασικοί συνασπισμοί των συντηρητικών και των υπερσυντηρητικών ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν τον Ραϊσί, εφόσον θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές.

Πολλοί εξέχοντες συντηρητικοί, όπως ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ, φάνηκε να υποχωρούν και να μην θέτουν υποψηφιότητα μόλις φάνηκε ότι θα το πράξει ο Ραϊσί.

Στις προεδρικές εκλογές του 2017 ο Ραϊσί είχε συγκεντρώσει το 38% των ψήφων, ποσοστό που δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει την επανεκλογή ήδη από τον πρώτο γύρο του απερχόμενου προέδρου Χασάν Ροχανί. Ο Ροχανί, βάσει Συντάγματος, δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία.

Έχοντας ως αποδέκτες κυρίως τους λαϊκούς και πιο φτωχούς ψηφοφόρους, στους οποίους είχε υποσχεθεί να αυξήσει την κρατική βοήθεια, ο Ραϊσί είχε εμφανιστεί το 2017 ως “υπέρμαχος των φτωχών”.

Τότε ήταν επικεφαλής της Αστάν-ε Κοντς, ενός ισχυρού θρησκευτικού ιδρύματος που συνδέεται με το σιιτικό ιερό της πόλης Μασάντ, της πιο ιερής του Ιράν. Τον Μάρτιο του 2019 διορίστηκε επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής από τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος του ζήτησε να πολεμήσει με σθένος “εναντίον της διαφθοράς”.

Από τότε που ανέλαβε τη θέση έχουν αυξηθεί η δίκες για διαφθορά υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων, αλλά και για πρώτη φορά δικαστών.

Ο Ραϊσί φαίνεται ότι είναι ο μόνος στο διχασμένο κίνημα των συντηρητικών που χαίρει ευρείας στήριξης.

Μετά το τέλος της υποβολής των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές σήμερα, το 12μελές Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος θα ελέγξει τους φακέλους για να αποφασίσει σε ποιους υποψήφιους θα επιτρέψει να συμμετάσχουν στις εκλογές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα