Ιράν: Δεν πήγαινε στη Συρία το τάνκερ που κατελήφθη στο Γιβραλτάρ

Συνέχεια στη διπλωματική σύγκρουση που έχει προκληθεί από την «κράτηση» ιρανικού τάνκερ στο Γιβραλτάρ από το βρετανικό πολεμικό ναυτικό, με την κατηγορία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, παραβιάζοντας της κυρώσεις της Ε.Ε., έδωσε σήμερα η Τεχεράνη, η οποία επαναλαμβάνει τις κατηγορίες για «πειρατεία».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αρακτσί, το πετρελαιοφόρο δεν πήγαινε στη Συρία, αλλά είχε άλλο προορισμό. Ωστόσο δεν έδωσε πληροφορίες για το λιμάνι προορισμού του.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ο Αρακτσί ανέφερε ότι το τάνκερ έχει δυνατότητα μεταφοράς 2 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και για τον λόγο αυτό επελέγη να το μεταφέρει μέσω Γιβραλτάρ και όχι από τη διώρυγα του Σουέζ.

Επιτιθέμενος στη Βρετανία, την οποία η Τεχεράνη έχει ήδη απειλήσει με αντίποινα για την κατάσχεση του τάνκερ Grace 1, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είπε ότι παρά τους ισχυρισμούς του Λονδίνου, «προορισμός του πετρελαιοφόρου δεν ήταν η Συρία. Το λιμάνι που δίνουν ως προορισμό του τάνκερ δεν μπορεί να ελλιμενίσει πλοίο σαν αυτό».

Όπως τόνισε, «το τάνκερ περνούσε από τα διεθνή ύδατα μέσω του Στενού του Γιβραλτάρ και το διεθνές δίκαιο δεν επιτρέπει στην Αγγλία να σταματήσει το τάνκερ. Εκτιμούμε ότι η ενέργεια αυτή ήταν πειρατεία και ζητούμε την απελευθέρωσή του».

Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ, έπειτα από απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, θα κρατήσει το ιρανικό τάνκερ για δύο εβδομάδες.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά Νέα