Ιράν: Απελευθέρωση δυτικών κρατουμένων έναντι δισ. δολαρίων

Την είδηση ότι το Ιράν θα απελευθερώσει δυτικούς κρατούμενους με αντάλλαγμα δισεκατομμύρια δολάρια που θα καταβάλουν ή θα απελευθερώσουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Σύμφωνα με το Reuters, το κρατικό Μέσο επικαλέστηκε ανώνυμη κυβερνητική πηγή. Σύμφωνα με αυτήν, η συμφωνία ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον περιλαμβάνει την εκατέρωθεν απελευθέρωση κρατουμένων, με αντάλλαγμα το ξεπάγωμα ιρανικών κεφαλαίων ύψους 7 δισ. δολαρίων , που είναι δεσμευμένα από τις αμερικανικές κυρώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Όπως ανέφερε η ιρανική κρατική τηλεόραση, οι ΗΠΑ δέχθηκαν να αποδοθούν 7 δισ. δολάρια στο Ιράν, ενώ θα απελευθερώσουν τέσσερις Ιρανούς που παραβίασαν τις αμερικανικές κυρώσεις. Σε αντάλλαγμα η Τεχεράνη θα απελευθερώσει τέσσερις Αμερικανούς που κατηγορούνται για κατασκοπία.

Επίσης, το ιρανικό ΜΜΕ ανέφερε ότι έχει επέλθει συμφωνία και με τη Βρετανία για την απελευθέρωση της Ιρανο-Βρετανίδας Zaghari-Ratcliffe, η οποία βρίσκεται σε ιρανική φυλακή, καταδικασμένη για προπαγάνδα κατά του καθεστώτος. Σύμφωνα με τους Ιρανούς η Zaghari-Ratcliffe θα απελευθερωθεί αν το Λονδίνο καταβάλει 400 εκατ. δολάρια.

Πάντως τόσο η Αμερικανική, όσο και η Βρετανική πλευρά δεν έχουν επιβεβαιώσει του ιρανικούς ισχυρισμούς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα