Ιράν: Άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν τις πόρτες τους σήμερα Παρασκευή στο Ιράν στον δεύτερο γύρο των πρόωρων προεδρικών εκλογών, μεταξύ του μεταρρυθμιστή Masoud Pezeshkian και του υπερσυντηρητικού Saeed Jalili.

Περίπου 58.000 εκλογικά τμήματα άνοιξαν τις πόρτες τους στις 08:00 τοπική ώρα (4:30 GMT) και η επίσημη ώρα κλεισίματος είναι στις 6:00 μ.μ. (14:30 GMT) σε όλη τη χώρα, όπου περισσότεροι από 61 εκατομμύρια άνθρωποι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ανέφερε το πρακτορείο IRNA.

Οι αρχές παρατείνουν γενικά την περίοδο ψηφοφορίας μέχρι τα μεσάνυχτα.

Οι Ιρανοί θα ψηφίσουν σε αυτόν τον δεύτερο γύρο μεταξύ του μεταρρυθμιστή και μετριοπαθούς Pezeshkian και του υπερσυντηρητικού Jalili για να διαδεχθεί τον Πρόεδρο Ebrahim Raisí, ο οποίος πέθανε σε ατύχημα τον Μάιο.

Οι τοπικές δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Πεζεσκιάν ελαφρώς μπροστά από τον Τζαλίλι.

Ο καρδιοχειρουργός Pezeshkian, ένας 69χρονος πρώην υπουργός Υγείας, ξεκίνησε την εκστρατεία με χαμηλές προσδοκίες αλλά έχει πάρει δύναμη κατά τη διάρκεια της με ένα μήνυμα προσέγγισης με τη Δύση και κριτική για το πέπλο.

Ο Τζαλίλι, ο 58χρονος πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, έχει χαρακτηριστεί ως «αληθινό προϊόν της Ισλαμικής Επανάστασης», είναι αντίθετος στη Δύση και διαβεβαιώνει ότι θα ακολουθήσει τις πολιτικές του υπερσυντηρητικού Ραΐσι, υπό τον οποίο η κυβερνητική καταστολή αυξήθηκε.

Ο Ιρανός πρόεδρος έχει εξουσία λήψης αποφάσεων για εθνικά θέματα και σε μικρότερο βαθμό για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας στο Ιράν, όπου ο ανώτατος ηγέτης, Αλί Χαμενεΐ, υπηρετεί ως αρχηγός κράτους με τεράστιες εξουσίες. Ως συνήθως, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, ψήφισε νωρίς το πρωί μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και κάλεσε εκ νέου να συμμετάσχει στις εκλογές.

«Έχω ακούσει ότι υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον πρώτο γύρο. Αύριο θα έχουμε νέο πρόεδρο», δήλωσε η ανώτατη πολιτική και θρησκευτική αρχή της χώρας, σε μια προφανή αναφορά στη χαμηλή συμμετοχή την περασμένη Παρασκευή.

Ο πρώτος γύρος στις 28 Ιουνίου σημείωσε τη χαμηλότερη προσέλευση στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, με μόνο το 39,9% των ψηφοφόρων να προσέρχονται στις κάλπες. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν τον σκεπτικισμό και την απάθεια που επικρατεί στο εκλογικό σώμα εν μέσω μιας οικονομίας που επιβαρύνεται από πληθωρισμό 40%, υποτιμημένο ριάλ και 20% ανεργία των νέων.

Σε αυτό προστίθεται η απογοήτευση πολλών Ιρανών, ιδιαίτερα των νέων, από την Ισλαμική Δημοκρατία λόγω της έλλειψης κοινωνικών ελευθεριών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα