Ιράκ: Συνεχίζονται τα βασανιστήρια κρατουμένων στην Μοσούλη

Συνεχίζονται τα βασανιστήρια κρατουμένων στη Μοσούλη, την πρώην “πρωτεύουσα” των τζιχαντιστών στο Ιράκ, κατήγγειλε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι οι αρχές δεν έλαβαν υπόψη τους προηγούμενες προειδοποιήσεις του.

Τον Αύγουστο του 2018, το HRW καταδίκαζε σε έκθεσή του τη “φρενήρη” χρήση βασανιστηρίων στο Ιράκ κατά των ανθρώπων που κρατούνταν για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος. Η μκο είχε επίσης ενημερώσει το γραφείο του πρωθυπουργού όπως και τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών της χώρας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει σήμερα το HRW στην ανακοίνωσή του, “Ιρακινοί αξιωματούχοι έκαναν χρήση βασανιστηρίων σε φυλακή στη Μοσούλη ακόμη και στις αρχές του 2019”.

“Αν η ιρακινή κυβέρνηση αγνοεί αξιόπιστες πληροφορίες για τη χρήση βασανιστηρίων, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι συνεχίζονται οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, σημείωσε η Λάμα Φάκιχ, αναπληρώτρια διευθύντρια του HRW για τη Μέση Ανατολή.

Οι νέες κατηγορίες για βασανιστήρια στηρίζονται στην μαρτυρία ενός κρατούμενου, ο οποίος πέρασε στις αρχές του 2019 από την Φαϊσαλίγια, μια φυλακή στην ανατολική Μοσούλη.

Εκεί, διηγήθηκε στο HRW, φύλακες κρεμούσαν κρατούμενους από το ταβάνι, με δεμένα τα χέρια, τους προκαλούσαν ασφυξία, υποβάλλοντάς τους σε βασανιστήρια εικονικού πνιγμού, ή τους χτυπούσαν τα γυμνά πέλματά τους με πλαστικούς σωλήνες, για να τους αναγκάσουν να ομολογήσουν ότι είναι μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Για τη συμμετοχή ή παροχή βοήθειας σε μια “τρομοκρατική” οργάνωση μπορεί να επιβληθεί ακόμη και θανατική ποινή από τα ιρακινά δικαστήρια, τα οποία έχουν ήδη δικάσει χιλιάδες Ιρακινούς και εκατοντάδες ξένους με συνοπτικές διαδικασίες, όπως καταγγέλλουν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εξάλλου, το Παρατηρητήριο σημειώνει ότι οι Ιρακινοί δικαστές “αποτυγχάνουν συστηματικά” να ερευνήσουν τις κατηγορίες περί υποβολής κρατουμένων σε βασανιστήρια.

Αν και ορισμένες φορές έχουν δώσει εντολή για τη διεξαγωγή ιατρικής εξέτασης και σε αυτήν έχουν εντοπιστεί σημάδια από βασανιστήρια, αυτό δεν οδηγεί απαραίτητα στην έκδοση εντολής για τη διεξαγωγή νέας δίκης ούτε για την άσκηση δίωξης κατά των αξιωματικών που διέπραξαν τις καταχρήσεις αυτές, κατήγγειλε και πριν από έναν χρόνο η μκο.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο επικαλέστηκε το Παρατηρητήριο, 275 προσφυγές κατά αξιωματικών είχαν ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν έρευνες ως τα τέλη του 2018 –99 βρίσκονται σε εξέλιξη και 176 έχουν “επιλυθεί”, όρος που δεν εξηγείται από το Συμβούλιο, καταλήγει το Παρατηρητήριο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα