Ιράκ: Ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη Συρία

Τουλάχιστον πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από την πόλη Ζούμαρ του Ιράκ εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη βορειοανατολική Συρία χθες, Κυριακή, δήλωσαν δύο πηγές στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Αυτή η επίθεση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων είναι η πρώτη που σημειώνεται από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν ένοπλες φιλοϊρανικές ομάδες στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις επιθέσεις τους εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων.

Εξαπολύθηκε εξάλλου μία ημέρα αφού ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι επέστρεψε από επίσκεψή του στις ΗΠΑ, στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Σε ανάρτησή της μια ομάδα του Telegram που πρόσκειται στην Κατάεμπ Χεμζμπολάχ ανέφερε ότι ένοπλες παρατάξεις στο Ιράκ αποφάσισαν να επαναλάβουν τις επιθέσεις, έπειτα από παύση περίπου τριών μηνών, καθώς δεν σημειώθηκαν πρόοδοι στις συνομιλίες για την αποχώρηση των δυνάμεων του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού από τη χώρα.

Μια άλλη ομάδα στο Telegram που επίσης πρόσκειται στην Κατάεμπ Χεζμπολάχ, το Sabreen News, αργότερα διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από την υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση.

Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επεσήμανε ότι πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από το Ιράκ εναντίον της βάσης του διεθνούς συνασπισμού στη Ρουμαλίν της Συρίας, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν τραυματίες μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών.

Ο αξιωματούχος έκανε λόγο για “αποτυχημένη επίθεση με ρουκέτες”, αν και δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο αν οι ρουκέτες δεν κατάφεραν να πλήξουν τη βάση ή αν καταστράφηκαν προτού φτάσουν στον στόχο τους. Επίσης δεν είναι γνωστό αν στόχος της επίθεσης ήταν η βάση αυτή.

Στη συνέχεια ο αξιωματούχος σημείωσε ότι αεροσκάφος του διεθνούς συνασπισμού εξαπέλυσε πλήγμα εναντίον του σημείου από το οποίο εκτοξεύθηκαν οι ρουκέτες.

Το Iraqi Security Media Cell, ένα μέσο ενημέρωσης που συνδέεται με τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ότι οι ιρακινές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει “μια ευρεία επιχείρηση έρευνας και ελέγχου” αναζητώντας τους δράστες της επίθεσης δυτικά της Νινευή, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Η επίθεση αυτή εξαπολύθηκε λίγες ώρες μετά την τεράστια έκρηξη που σημειώθηκε νωρίς το Σάββατο το πρωί εναντίον στρατιωτικής βάσης στο Ιράκ και προκάλεσε τον θάνατο ενός μέλους ιρακινής δύναμης ασφαλείας, στην οποία συμμετέχουν και φιλοϊρανικές ομάδες.

Ο διοικητής της βάσης δήλωσε ότι η έκρηξη οφειλόταν σε επίθεση, ενώ ο στρατός επεσήμανε ότι ερευνά το συμβάν και πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν αεροσκάφη στον ουρανό την ώρα της έκρηξης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα