Ήπιες απώλειες στη Wall Street

Επιστροφή σε αρνητικό έδαφος για τους κύριους δείκτες της Wall την Παρασκευή, μετά την ανάπαυλα κερδών στη χθεσινή συνεδρίαση, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον πληθωρισμό και έδειξαν πως οι τιμές παραγωγού σημείωσαν μεγαλύτερη του αναμενόμενου άνοδο τον Νοέμβριο, πλήττοντας τις ελπίδες για ταχύτερη επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων στο επίπεδο της λιανικής.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow χάνει 0,3% ή περίπου 100 μονάδες στις 33.685, ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 0,36% στις 3.950 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμένος Nasdaq διολισθαίνει κατά 0,5% στις 11.025 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση και οι τρεις δείκτες οδεύουν προς σημαντικές απώλειες, με τον S&P 500 να χάνει άνω του 3% και τον Nasdaq να βρίσκεται πέριξ του -4%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, οι 17 κινούνται με θετικό πρόσημο και οι 13 με αρνητικό. Στην κορυφή του βιομηχανικού δείκτη η Boeing που προσθέτει 1,6% και η Dow Inc με κέρδη 1%. Στον πυθμένα η Walmart που καταγράφει απώλειες πέριξ του 1,2% και ακολουθεί η Chevron στο -0.87%.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο δείκτης για τις τιμές χονδρικής αυξήθηκε κατά 0,3% τον Νοέμβριο για τρίτο συνεχή μήνα, ενώ σε σύγκριση με πέρυσι ενισχύθηκε κατά 7,4% έναντι 8,1% τον Οκτώβριο. Αν και τα στοιχεία δείχνουν περαιτέρω αποκλιμάκωση των ανοδικών πιέσεων στις τιμές χονδρικής σε σχέση με το 2021, εντούτοις αποδείχθηκαν χειρότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που περίμεναν άνοδο 0,2% από τον προηγούμενο μήνα και 7,2% από ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση στο Bloomberg.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται ενώ οι επενδυτές ελπίζουν η Federal Reserve στη συνεδρίαση της την επόμενη εβδομάδα, την τελευταία για το 2022, να προχωρήσει σε μικρότερη αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης, μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες.

Η αρνητική έκπληξη σήμερα από τα στοιχεία για τις τιμές χονδρικής μετριάζει αυτές τις ελπίδες, επαναφέροντας στο προσκήνιο την πιθανότητα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να πραγματοποιήσει άλλη μια επιθετική αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες.

Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε επίσης 0,3% από τον προηγούμενο μήνα, μετά την άνοδο του Οκτωβρίου κατά 0,2%. Από ένα χρόνο νωρίτερα ο δείκτης αυξήθηκε κατά 4,9% μετά από άνοδο 5,4% τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα