Ήπιες απώλειες για τον χρυσό στην εβδομάδα

Πτώση σημείωσαν οι τιμές του χρυσού την Παρασκευή παραμένοντας σε αρνητικό έδαφος σε εβδομαδιαία βάση, με το πολύτιμο μέταλλο να δέχεται πιέσεις από την αύξηση της απόδοσης των ομολόγων. Πλέον η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα ώστε να έχουν περισσότερες ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο χρυσός στην αγορά spot υποχώρησε κατά 0,5% στα 2.022,66 δολάρια η ουγγιά ενώ στην εβδομάδα έχασε 0,8%. Αντίστοιχα, τα futures του χρυσού έχασαν επίσης 0,4% στα 2.038,7 δολάρια η ουγγιά και περίπου 0,7% στην εβδομάδα.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ σκαρφάλωσε σε υψηλό δύο εβδομάδων, καθιστώντας τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό καταφύγιο για τους traders.

Η Fed φαίνεται ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι αναμενόταν, γεγονός που σημαίνει ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της, δήλωσε ο Everett Millman, αναλυτής της Gainesville Coins.

“Νομίζω ότι οι τάσεις για τον χρυσό είναι καθοδικές, υπάρχει μια ισχυρή στήριξη περίπου στα 1.960 δολάρια, η οποία δεν περιμένω να σπάσει”, πρόσθεσε.

Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Jerome Powell, δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι θέλουν να δουν περισσότερες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται πριν μειώσουν τα επιτόκια.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί τον Δεκέμβριο, όπως έδειξαν τα αναθεωρημένα στοιχεία την Παρασκευή. Η αγορά αναμένει πλέον τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου, που θα ανακοινωθουν την Τρίτη.

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το παλλάδιο υποχώρησε κατά 2,5% στα 865,07 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα έχασε περίπου 1,6% στα 870,97 δολάρια. Και τα δύο μέταλλα έκλεισαν πτωτικά για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα.

Το ασήμι στην αγορά spot υποχώρησε κατά 0,2% στα 22,53 δολάρια.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα