Ήπιες πιέσεις δέχεται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να κρατήσει τα επίπεδα των 670 μονάδων, συνεχίζοντας να “παίζει” άμυνα στις διορθωτικές τάσεις που εμφανίζει από χτες.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,04% στις 672,22 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,08% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.627,73 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,10% στις 382,75 μονάδες.
Η πορεία της πανδημικής κρίσης του κορονοϊού έχει επανέλθει στο προσκήνιο, τόσο εντός όσο και εκτός χώρας, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι καθώς καταγράφονται νέα κρούσματα. Εξάπλωση του κορονοϊού παρατηρείται τόσο στο Πεκίνο, όσο και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ και στην Ελλάδα η ανησυχία αυξάνεται εξαιτίας των νέων κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα.
Αν και οι αναλυτές αποκλείουν το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η επιβολή καθολικού lockdown, η επιφυλακτικότητα που συντηρείται από τους καταναλωτές όσο ο κίνδυνος μόλυνσης παραμένει, έχει αυξήσει τις ανησυχίες για την πορεία της ανάκαμψης της οικονομίας. Ήδη, όπως καταγράφουν αρκετοί πρόδρομοι δείκτες, τομείς της οικονομίας δεν δείχνουν ισχυρά σημάδια ανάκαμψης, εξαιτίας της επιφυλακτικότητας των καταναλωτών. Η ύφεση της τάξεως του 7% – 8% για την οποία μιλούν οι περισσότεροι, μεταφράζεται σε απώλεια 15 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ.
Ανάμεσα στους μεγάλους κινδύνους είναι και εκείνος της δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων, ωστόσο οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν επισημάνει ότι το πρόβλημα θα είναι διαχειρίσιμο διότι έχουν χαλαρώσει οι εποπτικοί κανόνες αντιμετώπισης των NPLs, αλλά και διότι οι τράπεζες διαθέτουν την τεχνογνωσία χειρισμού τους από την προηγούμενη κρίση.
Στο μεταξύ όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει συμβιβασμός στην επικείμενη σύνοδο κορυφής σχετικά με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης. Το θέμα φαίνεται να παραπέμπεται στο επόμενο εξάμηνο και στη γερμανική προεδρία, καθώς οι αποκαλούμενοι “τέσσερις φειδωλοί”, δηλαδή η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία και η Φινλανδία δεν δέχονται τη συνολική λογική του Ταμείου Ανάκαμψης, ούτε θέλουν να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό με το επιχείρημα ότι ήδη πληρώνουν πολύ περισσότερα από όσα εισπράττουν. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στην Ελλάδα αναλογούν περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια, δηλαδή ένα δεύτερο ΕΣΠΑ.
Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ και Titan ασκούν πιέσεις στην αγορά, καθώς σημειώνουν απώλειες 1,77% και 1,40% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, Eurobank, Aegean, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Σαράντης, Jumbo, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ.
Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Εθνική, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank και Coca Cola, με τις ΟΤΕ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Λάμδα να μην έχουν πρόσημο.
πηγή capital.gr