Ήπια κέρδη στην Wall Street

Μικρές διακυμάνσεις αλλά θετικό πρόσημο παρουσιάζουν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με τους επενδυτές να κινούνται επιφυλακτικά λίγο πριν τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed ενώ αύριο η Wall θα παραμείνει κλειστή λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones βρίσκεται στις 34.199 μονάδες με άνοδο 0,3%, ο διευρυμένος SP 500 ενισχύεται κατά 0,35% στις 4.018 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq ο οποίος κινείται στις 11.245 μονάδες με +0,65%.

Μετά τα σημαντικά κέρδη χτες οι επενδυτές δείχνουν πιο συγκρατημένοι, ενώ αναμένονται χαμηλοί όγκοι συναλλαγών ενόψει της αυριανής αργίας.

Σε κάθε περίπτωση η προσοχή θα στραφεί στην Fed που δημοσιεύει στις 9 η ώρα Ελλάδας τα πρακτικά της τελευταίας της συνεδρίασης, με τους επενδυτές να αναζητούν κάποια νέα στοιχεία για τις σκέψεις των στελεχών της ομοσπονδιακής τράπεζας σχετικά με το τελικό επιτόκιο στο οποίο θα σταματήσουν τις αυξήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω συνεδρίαση η Fed είχε προχωρήσει σε ακόμα μία γιγαντιαία αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης (0,75%) φέρνοντας το επιτόκιό της στο εύρος του 3,75% με 4%.

“Οι επενδυτές μπορεί να αναζητούν ενδείξεις ότι (τα στελέχη) ενέργησαν υπερβολικά ή ότι υπάρχει στην πραγματικότητα στήριξη για μία επιβράδυνση της σύσφιξης ή και χαμηλότερο τελικό επιτόκιο από ό,τι πίστευαν προηγουμένως”, ανάφερε ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγοράς της OANDA σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Όπως προσθέτει ο ίδιος, το ενδεχόμενο για ύπαρξη απαντήσεων σε αυτές τις ερωτήσεις είναι πιθανό να “προκαλέσει παράλυση στις αγορές”.

Κατά τα άλλα η πρόεδρος της Federal Reserve του Κάνσας Σίτι, Έσθερ Τζορτζ, δήλωσε χτες ότι οι σημαντικές αποταμιεύσεις των νοικοκυριών ενδεχομένως να εντείνουν την ανάγκη διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα και των καταναλωτικών δαπανών υπό έλεγχο.

Στις κινήσεις μεμονωμένων μετοχών, ο τίτλος της Nordstrom σημειώνει βουτιά 6% αφότου η αλυσίδα φαρμακείων υποβάθμισε τις προβλέψεις της, παρά το γεγονός ότι τα μεγέθη της στο τρίμηνο ξεπέρασαν τις προβλέψεις.

Στην κορυφή του Dow Jones βρίσκεται η Walt Disney με κέρδη 0,9% ενώ η Cisco και η Goldman ενισχύονται άνω του 0,7%. Αντίθετα, πιέσεις δέχεται η Chevron που υποχωρεί κατά 0,9% και η American Express με -0,8%.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, στις 240.000 έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ τις εκτιμήσεις.

Την ίδια ώρα, άλμα σημείωσαν τον Οκτώβριο οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας με ευκολία τις προβλέψεις των αναλυτών.

“Για την αγορά αυτό ερμηνεύεται ως θετικό, δεδομένου ότι η Fed θέλει να δει μια εξισορρόπηση στην αγορά εργασίας, με τις επιχειρήσεις να αρχίζουν να ανακτούν ισχύ απέναντι στη ζήτηση για υψηλότερους μισθούς”, επισημαίνει ο Quincy Krosby, της LPL Financial.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, οι υψηλότεροι μισθοί μεταβιβάζονται σταθερά στις τιμές, σε μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα