Ήπια κέρδη για τον χρυσό, διατήρησε το θετικό πρόσημο στην εβδομάδα

Μικρά κέρδη σημείωσε ο χρυσός στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα στοιχεία που έδειξαν ότι η ανοδική πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έκοψε ρυθμό.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης (PCE), το μέτρο που θεωρεί η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ως πλέον κατατοπιστικό από τις Τιμές Καταναλωτή, ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,2% τον Απρίλιο σε σχέση με τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας τη μικρότερη μηνιαία αύξηση που έχει εμφανίσει το τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Επιπλέον, σε ετήσια βάση ο ρυθμός του δομικού μέτρου του δείκτη επιβραδύνθηκε στο 4,9% από το 5,2% του περασμένου Μαρτίου, υποχωρώντας για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η τελευταία φορά που ο δομικός PCE είχε σημειώσει διαδοχικές επιβραδύνσεις ήταν τους πρώτους μήνες του 2020, όταν άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία του κορονοϊού στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, οι καταναλωτικές δαπάνες στη χώρα κινήθηκαν με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, ενισχύοντας την αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο εν μέσω φόβων για επικείμενη ύφεση λόγω αύξησης των επιτοκίων. Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,9% τον Απρίλιο όταν αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν μικρότερη αύξηση 0,7%.

Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δαπανών τον Μάρτιο αναθεωρήθηκε ανοδικά από το ήδη ισχυρό 1,1% που είχε ανακοινωθεί αρχικά, στο 1,4%.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές αξιολογούν θετικά την αποφασιστικότητα που έδειξαν οι αξιωματούχοι της τράπεζας να τιθασεύσουν τον εξαιρετικά υψηλό πληθωρισμό, όπως φάνηκε από τα πρακτικά της Fed για τη συνεδρίαση του Μαΐου, ακόμα και με περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από όσες προβλέπει η αγορά αν χρειαστεί.

Τα πρακτικά δεν αποκάλυψαν πολλά νέα πράγματα και οι κινήσεις του χρυσού αυτή την εβδομάδα, “δείχνει ότι η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο είναι υποτονική”, ανέφερε σε σημείωμά του ο Daniel Briesemann, αναλυτής της Commerzbank.

“Τις τελευταίες δύο ημέρες παρατηρήθηκαν εκροές από τα ETFs χρυσού και πάλι, γεγονός που σημαίνει ότι ο χρυσός στερείται ώθησης από τους χρηματοοικονομικούς επενδυτές”, τόνισε.

“Η ανοδική δυναμική εξασθενεί, καθώς η επενδυτική διάθεση για ανάληψη ρίσκου διοχετεύει κεφάλαια προς πιο επικίνδυνα και με μεγαλύτερες αποδόσεις περιουσιακά στοιχεία”, τόνισε σε σημείωμά του ο Ipek Ozkardeskaya, αναλυτής της Swissquote Bank.

Η μικρή πτώση του δολαρίου -κάτω του 0,1%- συνέβαλε στα κέρδη του πολύτιμου μετάλλου.

Έτσι, ο χρυσός παραδόσεως Ιουνίου ενισχύθηκε κατά 3,70 δολάρια ή 0,2%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.851,30 δολάρια ανά ουγγιά. Στην εβδομάδα, ο χρυσός πρόσθεσε περίπου 0,4%

Το ασήμι παραδόσεως Ιουνίου πρόσθεσε 0,7% στα 22,096 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο 1,4% στην εβδομάδα.

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το συμβόλαιο για την πλατίνα κέρδισε 0,6% στα 943 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο σημείωσε “άλμα” 2,9% στα 2.054,80 δολάρια ανά ουγγιά με τα εβδομαδιαία του κέρδη να βρίσκονται πέριξ του 5%.

Η τιμή του χαλκού σκαρφάλωσε κατά 1,1% κλείνοντας στα 4,3065 δολάρια ανά λίβρα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα